bgb
 
 
 
 
 

Проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло прокоментував кореспондентам «ВІККА» щодо екологічного стану Кременчуцького водосховища, створеного у середній течії Дніпра, на правому березі якого розташовані Черкаси.

Через цвітіння води у Дніпрі дедалі сильніше здається, що це зелене болото з купою водоростей і сміття. Про це заявив черкасець Андрій, який так і не наважився покупатися, розповідає кореспондент «ВІККА».
— Я вже не думаю про гидливість, а більше про власне здоров’я — зазначив житель міста Андрій, який прийшов до води, проте так і не зміг зануритися у воду. — Я переймаюся власним здоров’ям й здоров’ям близьких.

Науковці твердять, що цвітіння води — це природний процес, який викликаний розмноженням синьо-зелених водоростей та ціанобактерій. Вони живуть, як у прісних озерах і водосховищах, так і в морській воді. Для розмноження їм потрібно кілька факторів — це поживні елементи, світло і тепло.

Але чому ж зараз їх так багато, а саме цвітіння починається щороку раніше? На ці питання нам відповів кандидат біологічних наук, доцент Олександр Спрягайло:

— За останні кілька десятків років ми спостерігаємо підвищення середньорічної температури повітря, тобто кожен наступний рік є гарячішим за попередній. Як наслідок, вода нагрівається швидше і сезон активного розмноження ціанобактерій настає раніше. Крім того, для життя синьо-зелених водоростей потрібні поживні речовини, величезна їхня кількість потрапляє у воду із полів навколо.

Наприклад людина розорювала схили, з тих схилів збігає вода, розчиняє речовини, які є в ґрунтах, добрива, які внесла людина, і несе це все у притоки Дніпра чи й у Дніпро безпосередньо. Особливо небезпечним цей процес є через розорювання берегів.

Також важливим фактором є зарегульованість Дніпра через будівництво системи ГЕС. Окрім того, що при створенні водосховищ відбулося затоплення унікальних лук і пасовищ, Дніпро стало фактично системою озер. На Дніпрі з’явилися величезні масиви з глибиною метр або й менше метра й зрозуміло, що така вода скоріше прогрівається й швидше цвіте.

Повну версію статті читайте на сайті «ВІККА»