П’ять років тому Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького презентував щойно створений Центр аналітичних досліджень «Прагма».

У 2020 році відповідно до висновку ДП «Український інститут інтелектуальної власності» Центр зареєстрував свій знак для товарів і послуг.

 Відкриття Центру аналітичних досліджень «Прагма», 5 червня 2017 року

У тому ж 2020 році Центр аналітичних досліджень «Прагма» увійшов до складу Українського дослідницького соціального консорціуму.

 

«Прагма» — член УДСК 

За ці роки було укладено угоди про співпрацю з 16 територіальними громадами. Соціологи та експерти Центру провели 59 соціологічних досліджень та фокус-груп, із них 1 з питань екологічної безпеки, 17 — із соціально-економічних питань та 41 — із соціально-політичних питань. Досліджували соціальну структуру, аналізували соціальну напруженість у суспільстві.

 

Угода про співпрацю з головою Білозірської ОТГ 

Круглі столи, організовані і проведені експертами Центру, були присвячені українському виборцеві, питанням соціальної нерівності, дослідженням кон’юнктури ринку тощо.

 

Результати аналітичних досліджень «Прагми» були використані для формування стратегії розвитку регіонів чи громад, що досліджувалися.

Експерти Центру (Василь Мойсієнко, Галина Гаврилюк, Віталій Масненко, Олександра Дем’яненко, Інна Лук’янець, Євген Кирилюк, Олександр Спрягайло, Валерій Гриценко, Олена Кульбашна та інші) публікували результати досліджень «Прагми» та свою експертну думку у ЗМІ, надавали консультації керівникам територіальних громад та учасникам виборчого процесу. Для студентів у цей час була створена Соціологічна студія «Школа інтерв’юера».

 

Експерти «Прагми»

 

— Сьогодні дякую усім причетним до просування бренду «Прагма» на ринку відповідних послуг. Вірю у нашу перемогу. Сподіваюсь, що науковий потенціал і можливості наших фахівців слугуватимуть якнайшвидшій стабілізації суспільства у післявоєнний час, — зазначив ректор університету, директор Центу Олександр Черевко.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького