Археологи ННІ міжнародних відносин, історії та археології здійснюють теоретичне опрацювання проблем «допотопної» археології, з’ясовують характер цивілізаційних процесів у місцях, де люди вперше опанували металургію, окультурили пшеницю та одомашнили худобу.

Ще у 2019 році науковці Черкаського національного університету зацікавилися унікальними пам’ятками Гебеклі-Тепе — найдавнішого в історії людства храмового комплексу, що в Туреччині. Цікаво, що саме тут, за свідченням Святого письма, жили біблійські пророки і навіть був Едем. 

До Месопотамії виїхала група у складі завідувача кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, професора Анатолія Морозова, заступника керівника Центру тюркологічних досліджень імені Агатангела Кримського, кандидатки історичних наук Оксани Меміш, директора науково-дослідного Центру  дослідження трипільської культури, кандидата історичних наук Андрія Касяна.

— На жаль, подальшій роботі черкаських науковців у районі Гебеклі-Тепе — Шанлиурфа (гірська Месопотамія на стику Туреччини, Сирії, Іраку) стала на заваді епідемія COVID-19, а тепер ще й агресія Росії, — розповів Анатолій Морозов. — Проте сподіваємося, що напрацьовані зв’язки з турецькими колегами після нашої перемоги будуть негайно відновлені.

Анатолій Георгійович зауважив, що наприкінці грудня 2019 року всесвітньо відомий стрімінговий відеосервіс Netflix у творчій співдружності з турецькими вченими та кінематографістами випустила на екран 1-й сезон із 8 епізодів багатосерійного драматичного фентезі-серіалу «Дар» («Atiye»). Серіал став настільки успішним, що був продовжений на 2-й, а потім і 3-й сезони. Загалом було відзнято 24 серії.

Нагадаємо, що основні сюжети серіалу запозичені кінематографістами із відомого бестселера турецької астрологині, нейролінгвістки, письменниці Шєнгюль Бойбаш «Пробудження світу» («Dünyanın uyanışı»).

Своєю чергою авторку роману надихнули відкриття археологами нині всесвітньовідомого храмового комплексу Гебеклі-Тепе, спорудженого за 7000 років до Великих єгипетських пірамід.

— Археологи нашого університету зацікавилися унікальними пам’ятками Гебеклі-Тепе ще за пів року до роботи кінематографістів! — каже Анатолій Георгійович.

 

Центр тюркологічних досліджень