bgb
 
 
 
 
 

Вихованці Віталія Кадухи, студента 3 курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, виграли золоті медалі GENIUS Olympiad.

З 10 по 14 червня у Рочестерському технологічному інституті в штаті Нью-Йорк (США) пройшов фінал GENIUS Olympiad — найбільшого у світі конкурсу екологічних проєктів.

Цей міжнародний конкурс, що проводиться з 2011 року, надає можливість молодим екоактивістам представити свої ідеї світовій науковій спільноті та привернути увагу до екологічних проблем.

Учасниками заходу були й учні Черкаського фізико-математичного ліцею (ФІМЛІ) Артем Зеленько й Роман Окіпняк. Під наставництвом Віталія Кадухи, студента ННІ інформаційних та освітніх технологій (спеціальність «Середня освіта. Інформатика»), учні змагалися в секції «Робототехніка» та з проєктом «Core Ukraine» здобули золоті медалі.

Як розповів Віталій Кадуха, цього року ФІМЛІ вперше взяла участь у конкурсі. І хоч він лише перший рік працює вчителем, узявся готувати десятикласників.

Їхню розробку — робота, який сортує сміття, — відібрали із сотні претендентів на загальноукраїнському рівні. Артем Зеленько та Роман Окіпняк під керівництвом свого вчителя Віталія Кадухи почали готуватися до участі у світовому етапі.

Допомагали батьки конкурсантів, працівники департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та директор департаменту Богдан Бєлов, команда міського голови і заступниця мера Чубіна Анастасія, педагогічний колектив ФІМЛІ. У ЧНУ ім. Б. Хмельницького теж переймалися долею свого студента, допомагали суміщати навчання з роботою, підказували і радили, надали технічну допомогу.

— Хочу відзначити ще Михайла Ткаченка, який зараз навчається в Америці. Він був засновником команди попередніх років. Хлопець за особисті кошти придбав у США та надіслав нам вартісні деталі, які були терміново потрібні. Загалом же дякую всім, хто долучився, підтримка була важливою частиною нашої роботи, — розповідає Віталій.

За своїх учнів Віталій та їхні батьки вболівали онлайн, з України. Каже, що в успіху не сумнівався і зупинятися на досягнутому не збирається. Попереду – нові конкурси і перемоги.

Третьокурсник зізнається, що навчання в ЧНУ вже не раз допомагало в практичній роботі.

— Викладачі університету дають нам ту базу, яка необхідна в нашій професійній діяльності, — каже він.

Університетська родина щиро вітає Віталія Кадуху з вражаючим успіхом його учнів та бажає подальших звершень!

Довідково: Міжнародний конкурс екологічних проєктів «GENIUS Olympiad» дає змогу поділитися ідеєю, яка врятує світ від глобальної екологічної катастрофи! Вже більш ніж 10 років поспіль олімпіада допомагає неймовірним проєктам, аби їх почули світові наукові ком’юніті.

До заходу долучилися школярі зі 67 країн світу. Серед них — 51 учень і учениця Малої академії наук. Під час змагання підлітки презентували власні проєкти у таких категоріях конкурсу: «Креативне письмо», «Мистецтво», «Наука», «Робототехніка», «Бізнес», «Короткометражний фільм» та «Музика». Також виконали завдання в межах категорії «Програмування».

Українська делегація привезла 46 нагород: 10 золотих медалей, 15 срібних, 9 бронзових, 11 почесних і 1 гранпрі.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького