Напередодні Міжнародного жіночого дня першокурсники фізичних і математичних спеціальностей Черкаського національного зустрілися з почесним деканом навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій Кляцькою Людмилою Макарівною. Упродовж десяти років (1996 – 2006) вона очолювала математичний факультет, який був взірцем якісної фахової підготовки, корпоративного духу і фізматянських традицій. За гармонійне поєднання волі, мудрості та чуйності студенти влучно назвали Людмилу Макарівну «залізною леді з добрим серцем» або просто «мамою фізмату».

А ще Людмила Макарівна чудовий лектор – упродовж зустрічі з першокурсниками вона без поспіху, мережачи жартами свої спогади, розповіла цілий міх цікавих повчальних історій зі студентського життя, історії фізмату, а також про нинішніх викладачів ННІ ІОТ, значна частина яких є випускниками альма-матер.

Гостя порадила першокурсникам не опускати руки, якщо не відразу вдається опановувати непрості фізматовські науки, адже лише 15 відсотків людей мають відповідний склад розуму для вивчення точних дисциплін. І, навіть, між математиками і фізиками існує давня дружня дискусія, що краще розвиває потенційні можливості – фізика чи математика. І відразу, як на справжній лекції, Людмила Кляцька навела приклад, коли вона у колі колег висловила думку, що в будь-якій сфері математик впорається із завданням краще за інших фахівців, Олег Іванович Богатирьов — декан фізичного факультету — миттєво уточнив «якщо поруч не буде фізика».

Людмила Макарівна відзначила, що нинішні студенти не є гіршими чи кращими порівняно з попередніми поколіннями. Сучасні студенти інші. Раніше молодь мала більше часу для живого спілкування, а зараз настільки щільно пов’язала себе з комп’ютерами, що поринає у світ віртуальної реальності. Інтернет хороша річ, однак вимагає вміння працювати з інформацією.

Людмила Кляцька ще 25 років тому розуміла важливість розвитку інформаційних технологій і стояла біля витоків відкриття ІТ-спеціальностей, із яких народилися не лише окремі напрями підготовки, а й дружній факультет ОТІУС.

З юнацьким захопленням почесна гостя розповіла про студентське життя, про ініціативу, незалежність і об’єктивність студентського активу. Уже на другому курсі з власної ініціативи студенти приходили до викладачів за цікавими завданнями, які з часом переростали в солідні роботи й отримували визнання на конкурсах. Пригадала про День фізмату, на який щороку чекали не лише фізматяни (студенти, викладачі, випускники), а й інші факультети: траплялося, що на концерт до актової зали неможливо було потрапити – глядачі щільно стояли в проходах, сиділи на підвіконнях і, навіть, юрмилися за сценою…

Другу частину зустрічі почесний декан фізмату присвятила своїм колегам та учням, які продовжують її справу, навчаючи сьогоднішніх студентів. Зі словами вдячності згадала викладачів фізмату, які розбудовували факультет (Матковського Б. П., Завало С. Т., Велігодського Г. Г., Мосієвського Й. О., Клюєва В. В., Семеновича О. Ф., Горбача М. М., Григоренка В. К., Камаєва В. О.), а також тих, хто зростав разом з факультетом і сприяв розвитку інформаційних спеціальностей (Триуса Ю. В., Середенка В. М., Головню Б. П.). З особливою теплотою Людмила Макарівна розповіла про викладачів, яких навчала і які навчають нинішніх фізиків і математиків ННІ ІОТ Черкаського національного: Атамася В. В., Богатирьова О. О., Акуленко І. А., Корнієнка С. В., Коломієць О. М., Запорожець Т. В., Сердюк З. О , Сердюка О. А., Ральченко С. А. , Лещенка Ю. Ю., Слинька В. І., Красношлик Н. О.

Наприкінці зустрічі Людмила Макарівна читала поезію Василя Симоненка і Ліни Костенко, а з нею в унісон шепотіли кілька десятків вуст «конкретних» і «прагматичних» фізматовців:

Людина нібито не літає…

А крила має. А крила має!

Куратор І курсу ННІ ІОТ Тетяна Запорожець