Освітній процес у студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького триває з урахуванням нових реалій і технологій.

Так, студенти навчально-наукового центру «Інститут міжнародної освіти» спеціальності «Менеджмент», «Міжнародні економічні відносини», а також студенти ННІ економіки і права спеціальності «Політологія», аби закріпити набуті теоретичні знання про систему органів державної влади в Україні, спілкувалися англійською в режимі онлайн на платформі ZOOM із Марією Мезенцевою, народною депутаткою України, заступницею голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом, головою підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС, членкинею Постійної делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Марія Сергіївна розповіла про свою роботу народного депутата України під час пленарних засідань, у комітеті, а також у виборчому окрузі. Вона детально зупинилася на сутності законодавчого процесу й навела реальні приклади дискусій в українському парламенті. Так, наприклад, щодо законодавчого спаму, було зазначено, що у Верховній Раді України щороку реєструють  майже в 25 разів більше законопроєктів, ніж парламентарії Великобританії; у 140  ніж у Греції, у 300  Норвегії та Швейцарії. 

На питання про тимчасові слідчі комісії в парламенті студенти отримали вичерпну відповідь, оскільки народна депутатка працює в ТСК Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк й інших громадських активістів.

Також студенти цікавилися думкою народної обраниці щодо перспектив вступу України до Європейського Союзу, про участь України в роботі статутних органів Ради Європи та діяльність делегації нашої держави у ПАРЄ.

Відповідаючи на інші запитання студентів, Марія Сергіївна розповіла про діяльність міжфракційного об’єднання «Рівні можливості». Вона наголосила, що його робота спрямована на процес адаптації законодавства України до законодавства ЄС, насамперед із таких важливих питань, як просування гендерної рівності, покращення становища жінок у суспільстві; надання політиці рівних можливостей цілеспрямованості та системності; об’єднання зусиль законодавчої, виконавчої влади та громадянського сектора щодо просування прав жінок.

— Це спілкування для мене  дуже великий досвід, особливо тому, що я почула про велику роботу з розширення прав і можливостей жінки. Це дало мені кращі уявлення про те, як ці питання вирішує Парламент. На інші питання також я отримала досить ґрунтовні відповіді. Дякую за цю можливість,  ділиться враженнями студентка з Королівства Есватіні Лутсандво Вілане.

Такі зустрічі з українськими парламентарями  неодмінна складова практичної підготовки студентів. По-перше, це досвід офіційного спілкування; по-друге, це можливість почути з перших уст про роботу законодавчого органу держави, його комітетів та міжфракційних об’єднань, практику законотворчої діяльності, представництво України у міжнародних делегаціях і, звичайно, про будні народних депутатів; а для студентів-політологів це ще й можливість удосконалити навички спілкування англійською,  переконані завідувач кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології, доктор наук з державного управління В’ячеслав Шарий та ініціаторка заходу, кандидатка політичних наук, викладачка Олександра Дем’яненко.

Інститут міжнародної освіти