«Молодіжне інформаційне агентство» — саме так називається програма, що є результатом співпраці гуртка ЦДЮТ «Юні кореспонденти», телекомпанії «ВІККА» та кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Ідея об’єднати зусилля юних кореспондентів, студентів-журналістів та професіоналів-телевізійників виникла напередодні нового навчального року в керівника гуртка Надії Чередник.

— Ми постійно шукаємо нові цікаві для дітей форми і методи роботи, завжди із вихованцями долучаємось до міських проектів і програм, активно співпрацюємо з телеканалом «Рось», де діти впродовж багатьох років пробують себе у якості ведучих, журналістів. Плануючи роботу на новий   навчальний рік, подумала, а чому б не створити щось нове, де діти виконували б усі журналістські функції. Тож і вирішили звернутись з цією ідеєю на телекомпанію «ВІККА», із якою ми до сьогодні не так тісно співпрацювали, і в інститут української філології та соціальних комунікацій ЧНУ ім. Б. Хмельницького, — розповіла Надія Федорівна.

Ініціативу підтримали і на телеканалі, і в Черкаському національному. Студентка 4-Р курсу Марина Сухенко, яка вивчає журналістику зі спеціалізацією «Видавничий бізнес і сучасні комунікативні технології», працює в проекті в якості оператора і сценариста.

— Із гуртком «Юні кореспонденти» ми працюємо вже не один рік,‒ зауважила старший викладач кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації Людмила Солодка. — Цей телепроект буде вже третім за часи нашої співпраці з Надією Чередник. Радо погодилися попрацювати в такому форматі, адже подібна практика чи не вперше реалізується у нашому регіоні. Проект корисний і пізнавальний як для учнів, так і для студентів. До речі, багато вихованців Надії Федорівни приходять продовжувати опановувати професію журналіста саме до нас, у ННІ української філології та соціальних комунікацій.

Проект дає можливість юним кореспондентам відчути себе справжніми журналістами. Юні акули пера шукають героїв, теми для сюжетів, проводять зйомки, роблять стендапи, начитки, розкадровки. Діти на власному досвіді опановують професію тележурналіста, ведучого програми. Кожен випуск складається з кількох сюжетів, де діти подають своє бачення дорослих тем. У першому випуску говорили про ремонт мосту та проводили експеримент, чи можна в школі прохарчуватися за 20 грн.

— Діти у нас працюють різні. Із молодшими треба пововтузитися, старші почуваються справжніми профі. Це неймовірний емоційний заряд для них,— розповідає оператор Марина Сухенко. — Ніхто з дорослих нам не відмовив в інтерв'ю. Серйозно відповідають на всі запитання. Дехто з наших вихованців уже замислюється над кар'єрою професійного журналіста. Але більшість — не визначилися. В одинадцятикласників зараз важкий період вибору майбутньої професії. Вони з однаковою відповідальністю йдуть і на зйомки передачі, й на олімпіаду з хімії.

Програма виходить у перший четвер кожного місяця. Нині вже вийшло в ефір два випуски програми, юні аматори працюють над створенням третього, який присвячений темі зимової риболовлі. Випуски програм можна переглянути на сайті телекомпанії «ВІККА».

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького