Студент-магістрант ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Олексій Шандра презентував документальний фільм в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Захід розпочала директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталя Земзюліна:

— Тема фільму досить цікава. Як бачимо, наш студент уміє втілювати свої креативні ідеї. Це яскравий приклад того, що зовсім не важко реалізовувати проєкти, якщо є натхнення й бажання.

Документальний фільм «Історія дружби» — це вже другий історичний проєкт про Черкащину студента ЧНУ й журналіста «Громадського телебачення: Черкаси» Олексія Шандри.

У фільмі йдеться про магістральний газопровід «Союз» довжиною 2471 км, який будували країни так званого «соціалістичного табору» протягом 1974-1978 років. Він був призначений для доставлення радянського газу до країн Західної Європи. До речі, він продовжує функціонувати й сьогодні. За іронією долі саме німцям довелося побудувати ділянку газопроводу від Кременчука до міста Бар. Для тодішньої Східної Німеччини це будівництво оголосили «ударною молодіжною будовою», якою керувала Спілка вільної німецької молоді, аналог радянського комсомолу. Тисячі молодих людей вирушили на схід. Крім газопроводу, німці на своєму шляху прокладали дороги, будували школи, дитсадки та житлові будинки. Усе це існує і до сьогодні, а своє будівництво вони назвали «трасою дружби».

Для німців така подорож була можливістю побачити світ, пережити пригоди, які залишилися в пам’яті на все життя. Деякі з них повернулися додому аж у 1996 році, коли вже не існувало ні Німецької Демократичної Республіки, ні Радянського Союзу. В Україні німці залишили після себе спогади, будинки та газопровід, а найголовніше — дружбу. Тому й фільм, за словами автора, «про дружбу і зовсім трішки про газопровід».

— Фільмів чи статей на тему будівництва газопроводу взагалі не існує на території колишнього СНД. Такий проєкт — перший у своєму роді. Це — цікавий пласт інформації про зустріч двох націй після Другої світової війни, — додав журналіст-історик.

Як уже зазначалося, Олексій Шандра має у своєму творчому доробку два історичні проєкти. Перший із них — цикл документальних фільмів про історію Черкас «На районі», який складається з дев’яти серій. Саме при підготовці сюжету про один із районів міста, Південно-Західний, майбутній історик зацікавився так званим «німецьким містечком» на тамтешній території. Потім студент вирішив дослідити глибше цю тему вже на стажуванні в Німеччині. Він відшукав факти про будівництво газопроводу і за допомогою друзів та знайомих перекладачів згодом знайшов і колишніх будівельників «Союзу», нині літніх людей, і поспілкувався з ними.

Варто також зазначити, що академік Української історичної академії, доктор історичних наук, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Анатолій Чабан консультував студента щодо визначеної теми й також фігурував у фільмі. Адже протягом 1972-1979 років Анатолій Юзефович обіймав посаду першого секретаря Черкаського обкому комсомолу і навіть був ушанований урядовою медаллю будівельника газопроводу за активність і сприяння. Тоді професор активно взаємодіяв із німецькими будівничими. А отже, йому було що згадати й розповісти студенту.

— У той період німці й українці проводили спільно демонстрації, паради тощо. Якщо приїжджали якісь мистецькі колективи, то німецькі будівельники мали квоту, і певну кількість квитків їм обов’язково виділяли, — згадував у фільмі Анатолій Чабан.

Наприкінці заходу Олексій Шандра подякував викладачам ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, адже завдяки здобутим тут знанням його фільм вийшов справді цікавим. Особливо виокремив дисципліну «Історичне краєзнавство». Студент упевнений, що користуючись лише навичками журналіста, він би не досягнув такого значного результату.

Запрошуємо переглянути фільм «про дружбу і трішки про газопровід»:

Анна Тиха, студентка-видавець ІV курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Анна Рудь, працівниця пресслужби Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького