Старший викладач кафедри алгебри та математичного аналізу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергій Бабенко повернувся з наукового стажування у Франції, де він працював над науковим проектом CFNES (Communication and fault detection of networked systems using time scale theory) за запрошенням Мохамеда Джемая (Mohamed Djemai), професора відділу автоматизації та керування Лабораторії промислових і за участі людини систем автоматичного керування, машинобудування та інформатики (LAMIH).

Лабораторія є підрозділом Університету Валенсьєна і Ено-Камбрезі (Université de Valenciennes et du Hainaut-Cambrésis), який знаходиться у невеличкому місті Валенсьєн на півночі Франції. Цей університет входить до університетської спілки «Лільський університет». В інститутах та факультетах університету навчається близько 11 тисяч студентів. Основні напрямки досліджень, які проводяться в лабораторії, пов’язані з розробкою систем автоматичного керування для автомобілебудування, літакобудування, медичної галузі тощо.

Сергій Віталійович працював над розв’язанням задачі про побудову такого автоматичного керування системою багатьох рухомих об’єктів, яке б забезпечувало узгоджений рух всіх об’єктів слідом за деяким лідером (leader-follower consensus problem). При цьому не всі об’єкти мають знати про стан лідера: деякі можуть отримувати тільки інформацію про стани своїх сусідів.

Подібні задачі виникають у робототехніці, коли в групі роботів оператором здійснюється керування одним роботом-лідером, а решту роботів треба «навчити» рухатися автоматично за лідером (лідер може бути і віртуальним).

Під час стажування Сергій Бабенко взяв участь у 20-му світовому конгресі Міжнародної федерації автоматичного керування IFAC-2017 в Тулузі (Франція), де познайомився з провідними спеціалістами в галузі теорії керування.

За результатами роботи в LAMIH Сергієм Бабенком у співавторстві з французькими колегами було подано до друку дві статті в провідні наукові журнали в галузі теорії керування: Automatica та International Journal of Robust and Nonlinear Control. Також результати досліджень доповідалися на семінарі «Hybrid Dynamical Systems» в Університеті імені П’єра і Марії Кюрі (11 січня 2018 р., Париж, Франція).

 

Навчально-науковий інститут інформаційних та освітніх технологій