Команда науковців, серед яких — історики з Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергій Корновенко, Юлія Пасічна Олексій Компанієць — перемогла у Всеукраїнському (національному) конкурсі наукових та навчальних видань «Відкрита наука, сталий розвиток та інноваційні технології» 2023 рік, у номінації «Соціогуманітарні та економічні науки».

У трилогії йдеться про аграризм як європейський і український селяноцентричний феномен, про селянство як активний суб'єкт історії України — один із архетипів української політичної нації.

Написано її на виконання виграного у 2021 році наукового конкурсу, оголошеного Національним фондом досліджень України (грантоотримувач — Черкаський національний університет).

Трилогія складається з монографії, методичних рекомендацій, збірника документів.

Вона розміщена за покликанням.

Авторський колектив науковців із Черкас, Дрогобича, Кам'янця-Подільського, Чернівців — Сергій Корновенко, Микола Глібіщук, Юлія Пасічна, Олексій Компанієць, Віталій Лозовий, Вікторія Тельвак, Василь Ільницький — дослідив і зробив відомим такий феномен, як український аграризм.

—  У переддень Дня Української Державності маємо приємну несподіванку до свята. Дякуємо організаторам конкурсу, зокрема за високу оцінку нашої наукової праці! , — зазначає професор ЧНУ, директор Науково-дослідного інституту селянства та вивчення аграрної історії ЧНУ Сергій Корновенко. 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького