Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко долучився до створення музею Водяницької громади на Звенигородщині.

Про це  інформує видання «Вісті Черкащини».

Як ідеться в публікації, під це вже виділено приміщення. Старости громади розпочали збір предметів старовини, історії та культури. Особливу роль тут приділятимуть вишитим рушникам.

Одним із перших надав експонати новоствореному музею почесний мешканець Водяників, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. Він подарував закладу вишиті рушники, вишиту картину та старовинну Біблію 1830 року.

Олександр Черевко вважає, що облаштування музеїв у громадах є важливим етапом у національно-патріотичному вихованні:

— Серед чинників, які формують у громадян почуття національної гідності, патріотизму, причетності до історії та сьогодення рідного краю і  держави, особливу роль відіграють музеї, у тому числі і громадські. На жаль, реальний стан громадського музейництва на Черкащині засвідчує, що мережа краєзнавчих музеїв, передусім у сільській місцевості, невпинно скорочується. Частина краєзнавчих музеїв і музейних кімнат, не маючи підтримки місцевої влади, згорнула свою роботу. Частина діючих краєзнавчих музеїв і музейних кімнат тримаються на ентузіазмі місцевих краєзнавців.

Окрім матеріально-технічних проблем, є багато питань щодо тематичного наповнення музейних експозицій. Сформована ще в радянські часи періодизація історичного процесу в багатьох випадках і досі є основою висвітлення минулого краю. Залишаються поза увагою або ж висвітлюються поверхово важливі етапи історії України та її державності. Така ситуація дуже турбує мене як голову Ради ректорів, директорів ЗВО Черкащини, а також науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, краєзнавців Черкащини. Ще у 2021 році ми спільно розробили Методичні рекомендації щодо висвітлення історії краю в експозиціях музеїв, що перебувають у віданні підприємств, установ та організацій на території територіальних громад. Ці рекомендації були надіслані у громади.

На жаль, війна призупинила багато позитивних процесів, але наші люди продовжують працювати задля збереження своєї історичної пам’яті. І Водяницький музей показує гарний приклад.

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького