Участь у V Конгресі ініціатив Східної Європи взяв ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко. Він увійшов до складу української делегації на чолі з Віктором Ющенком, яка перебуває в польському Любліні.

У рамках Конгресу Люблінський Католицький Університет Івана Павла ІІ запросив представників Східноєвропейської Мережі університету. Серед них — і ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Співпраця Люблінського католицького та Черкаського національного розпочалася ще у 2008 році. А в лютому 2015 року ЧНУ приєднався до створеної Люблінським Католицьким університетом Східноєвропейської мережі Університетів.

На конференції з нагоди завершення проекту «Європейський східний університет», який реалізовувався міською радою Любліна у партнерстві з Люблінським Католицьким Університетом Івана Павла ІІ, гості з Литви, Словаччини, України обговорили питання співпраці та обмінялися досвідом. За словами Олександра Черевка, на зустрічі йшлося про реформування системи вищої освіти, а також було ратифіковано договір про участь ЧНУ в Східноєвропейській мережі Університетів.

Інтеграція Черкаського національного в сім’ю успішних європейських вищих навчальних закладів — це пріоритетний напрям для університету, наголошує Олександр Володимирович.

Так, навчальний заклад співпрацює з близько 100 закордонними університетами в межах двосторонніх угод.
Науковці спільно з закордонними колегами займаються науково-дослідною, викладацькою діяльністю, беруть участь у конференціях, симпозіумах, семінарах, міждержавних проектах та культурно-освітніх програмах, стажуються за кордоном. Іноземні науковці постійно викладають у ЧНУ.
Іноземна освіта для студентів Черкаського національного також стала реальною. Студенти отримують документ про освіту за програмою «Подвійний диплом».

Викладачі ЧНУ — учасники міжнародних грантових проектів. Професор Борис Мінаєв здійснює наукову роботу спільно з науковцями Королівського інституту (Стокгольм). Там же у межах дворічного гранту працює науковець вишу Гліб Баришніков.

Група фізиків на чолі з професором Андрієм Гусаком у рамках грантової програми проводять дослідження в Швейцарії, Польщі, Угорщині.

У трьох міжнародних грантах (Канада, Німеччина, Ізраїль, Нова Зеландія) беруть участь Світлана Жаботинська, Анатолій Чабан, Таміла Кравченко та Віктор Велівченко, а Світлана Архипова організувала стажування викладачів в університетах Литви і Болгарії.

Високий науковий потенціал викладачів університету підтверджується публікаціями в престижних міжнародних та Всеукраїнських наукових виданнях. Щороку їх кількість сягає 150.

— Ми завжди відкриті до співпраці, — наголосив ректор. Він подякував усім, хто долучився до підготовки до Конгресу та конференції.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького