Всеукраїнський круглий стіл «Афганська війна (1979–1989 рр.): людські долі та історичні оцінки і висновки» пройшов в ЧНУ імені Богдана Хмельницкого.

У зустрічі взяли участь голова Черкаської міської спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Борис Карганов, учасник бойових дій в Афганістані, член правління міської спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), полковник у відставці В’ячеслав Смолянінов, радник-посланець в уряді Афганістану у 70-х роках ХХ ст. Геннадій Кузьмічов, настоятель храму святих рівноапостольних Кирила і Мефодія о. Андрій Шиманович, директор Державного архіву Черкаської області Тетяна Клименко, освітяни Черкаської області й міста, а також представники кафедри військової підготовки ЧНУ. Відкрила круглий стіл директор ННІ історії і філософії Наталка Земзюліна, яка зазначила, що для цілого покоління радянських людей війна в Афганістані стала частиною життя, раніше маловідома країна опинилася в центрі уваги громадян Союзу РСР. Радянське вторгнення до Афганістану було спричинене низкою факторів, підготовлене усім характером радянсько-афганських відносин.

Із вітальним словом до учасників зустрічі звернувся проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ ім. Б. Хмельницького Сергій Корновенко. Він відзначив, що історіографія Афганської війни на сьогодні перевищує 800 позицій. Проте чимало аспектів радянсько-афганських відносин кінця 1970 – 80-х років потребують подальшого дослідження. Тому зустріч, де очевидці й науковці мають обговорити різні аспекти Афганської війни, важлива й необхідна.

Історія радянсько-афганських відносин і особливості міжнародного становища напередодні Афганської війни та основні чинники, що спряли розгортанню тут громадянської війни, було проаналізовано у доповіді доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Олександра Овчаренка. Спогадами про введення радянських військ в Афганістан і про своє спілкування з деякими керівниками цієї держави поділився Геннадій Кузьмічов. В’ячеслав Смолянінов розповів про особливості військових дій в Афганістані і ті випробування, які лягли на плечі радянських військових. Магістр історії, випускник ЧНУ 2018 року Данило Цяпкало на багатому документальному матеріалі дав статистичний аналіз афганського мартирологу Центральної України. Чи може християнин брати участь у військових діях та застосовувати зброю, пояснив о. Андрій Шиманович. Про діяльність Державного архіву Черкаської області зі збереження та популяризації документів Афганської війни говорила його очільник, доцент Тетяна Клименко. Про те, як сьогоднішнє українське суспільство ставиться до подій Афганської війни 1979–1989 років, розповів професор кафедри історії України Юрій Присяжнюк.

Виступи всіх учасників були емоційними; з окремих питань розгорнулися справжні дискусії. Учасники зустрічі мали можливість послухати загальну характеристику пісень про Афганістан і безпосередньо аудіозапис окремих із них. Про історію їх створення і виконавців розповів професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Віктор Гоцуляк. На завершення студент 1 курсу Сергій Коршунов виконав авторську пісню, присвячену всім українським воякам, що брали і сьогодні беруть участь у військових операціях.

— Незалежність України мала принести мир і спокій на нашу землю, наш народ зробив свій європейський вибір, але Росія не збиралася нас відпускати. Сьогодні чимало загартованих у бойових діях ветеранів-афганців перебуває на передньому краї боротьби з російським агресором, виконуючи завдання у складі Збройних Сил України, самовіддано захищаючи суверенітет та територіальну цілісність своєї держави, даючи всім урок мужності і честі.

Саме на такій оцінці подій зійшлися всі учасники зібрання. І щиро вшанували загиблих та побажали здоров’я й миру всім живим.

 

 

ННІ історії і філософії