«Що ви хотіли б сказати університету-ювіляру?» — із таким питанням студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій звернулися до гостей урочистої академії, присвяченої 100-річчю ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Почесні гості, працівники та випускники розповіли, що для них значить ЧНУ, та висловили побажання університету-ювіляру.

Пропонуємо вашій увазі відповіді:

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко:

— ЧНУ — це Черкаси. Бажаю розвиватися й ставати кращим!

Голова Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Анатолій Стеценко:

— 100-річчя ЧНУ для мене — це третина того терміну, того ювілею, який ми сьогодні святкуємо, тому що саме тридцять п’ять років моя доля була пов’язана з цим університетом.
Багато чого, звичайно, можна побажати, і я впевнений, що мої побажання будуть втілюватись у реальність, тому що ми всі розуміємо — ЧНУ є флагманом вищої освіти на Черкащині і, можливо, навіть по деяких інших областях. Бажаю так само рухатись вперед, опановувати нові технології, так само якісно і ще якісніше навчати, готувати фахівців, отримати той високий рівень не лише освіти, але й осередку культури, науки, тому що Черкаський національний — це дійсно зосередження цінностей, які, на жаль, суспільство зараз не завжди оцінює. Але врешті-решт історія показує, що саме такі цінності дійсні.

Голова Служби зовнішньої розвідки, генерал армії України, Радник Президента України Микола Маломуж:

— ЧНУ — це саме той виш, який уособлює мою Батьківщину, бо я сам черкасець. Надзвичайно славний виш! Його 100-річчя – це, напевно, визначальна дата не тільки для викладачів, студентів, аспірантів, а й для всіх, хто народився на Черкаській землі. Це уособлення не тільки передового вишу, а й центру інтелекту, знань, синергії усіх напрямів: інвентарних, технологічних, біологічних. Ми говоримо, що це дає перспективу для студентів та викладачів, і, найголовніше, для наших людей і держави. Такий потужний науковий і навчальний центр має перспективу дати інноваційну модель економіки, науки, освіти, що забезпечить становлення уже нової України у новому форматі як високоцивілізованої передової країни світу.

Я бажаю нашим шановним викладачам, студентам і працівникам вишу, щоб усі були здорові, щоб пишалися своїм університетом як флагманом освіти і науки України! Щастя, наснаги і великих перспектив!

Член Наглядової ради Петро Душейко:

— Ювілей — це дата завжди приємна. Подвійно приємно, якщо це ювілей навчального закладу, бо, на жаль, в Україні не так багато закладів, які мають довгу історію. Важливо, що за цей час, який пройшов Черкаський, нині національний, університет, він не відстає від рівня життя, іде в ногу з ним. Університет розширив своє поле діяльності, пройшов шлях від педагогічного інституту до національного університету, збільшив перелік професій, які можна здобути. Хочеться побажати університету, щоб він дожив і до 150-річчя і до 200-річчя, а його шлях був поступальний тільки вперед, студентам — хороших викладачів!

Ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор:

— Ми знаємо досить багато відомих політиків, громадських діячів, бізнесменів, державних службовців, які є випускниками ЧНУ. Зрозуміло, що ми бажаємо університету чудових молодих людей, і щоб ці молоді люди надалі гордо несли звання випускників Черкаського національного університету.

Ректор Східноєвропейського університету імені Рауфа Аблязова м. Черкаси Ія Чудаєва:

— ЧНУ — це міцність, сила, злет, творчий успіх, здоров’я. Це — Черкаси! Це — Україна! Гарного творчого злету, багато творчих студентів!

Директор Канівського коледжу культури і мистецтва Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Віктор Тихомир:

— Перш за все — це великий досвід у роботі. Дуже позитивно, що керує навчальним закладом Олександр Черевко. Хочеться слідувати тим крокам, які він робить у своєму житті.

Перший проректор Черкаського державного технологічного університету, кандидат технічних наук Артем Гончаров:

— Перш за все хочу побажати вам процвітання, гарних талановитих студентів, які б отримували здобутки на рівні нашої області, добробуту, злагоди, всього найкращого.

Проректор з адміністрування і голова Вченої ради Східноєвропейського університету імені Рауфа Аблязова м. Черкаси Віталій Коваль:

— Це класичний університет, з великою історією, з яким у мене пов’язано багато подій саме такого рушійного, студентського, демократичного характеру. Для мене завжди вирізнялась демократична атмосфера, вільнодумство та спокійне спілкування між викладачами. Мене завжди захоплював науковий потенціал, те, як університет підтримує молодих учених, як розвивається наука. І, звичайно, це є окраса нашого міста!

Директорка ТОВ «ТРК «ВІККА», директорка, власниця і бенефіціар ПП «Інформаційне агентство «Нова Доба» Тетяна Очеретяна:

— Я вдячна долі, що в моєму житті був Черкаський національний університет, адже для мене особисто це не лише освіта, друзі, прекрасні роки, сповнені знань, мудрості, купи приємних емоцій, а це ще й зустріч і навчання в одній групі з моїм чоловіком. Наша сім’я народилася саме там, на 5 курсі університету. Мені приємно, що не тільки ми з чоловіком навчались, а й старший син закінчив Черкаський національний університет. Ми з цим університетом дуже пов’язані протягом усього життя.

Мені хочеться, щоб було якомога більше студентів, які розуміли б, для чого вони прийшли в цей заклад вищої освіти, для чого їм ці знання, щоб викладачів щиріше пошановувала держава і щоб було багато міжнародних проєктів.

Генеральний директор ТОВ «Телерадіокомпанія «Ільдана», Член національної спілки журналістів України Михайло Калініченко:

— Це моя Альма матер. По-перше, це майже двадцять років моєї роботи там, тому що поряд з телебаченням я ще займаюсь викладацькою роботою, тож для мене це щось неймовірне. Тобто є джерело інтелекту, є джерело креативу, тому що ти постійно спілкуєшся зі студентами, які не дають розслаблятися. І в цьому є багато унікальних сенсів, це все дозволяє триматися в тонусі, дає можливість розширити свій сучасний інформаційний кругозір. Це є неймовірне осмислення інтелектуального життя сьогодення. Тому що, повірте мені, наш навчальний заклад — це та джерельна основа, яка визначає і сьогодення, і майбуття нашої держави. Дай, Боже, щоб він ще сто років почував себе комфортно.

Я хочу, щоб навчальний заклад не зупинявся на досягнутому, щоб він постійно нуртував, щоб він стверджував себе щоденно. Найголовніше, щоб він динамічно рухався вперед, був дієвим, потужним, міцним. Це є головний принцип активного інформаційного простору. Тому я вірю, що навчальний заклад і сьогодні заслуговує на серйозну увагу на рівні України і навіть міжнародному. Я думаю, що ЧНУ з тією інтелектуальною основою, яка є у професорському складі і студентському середовищі, буде динамічно розвиватись!

Доцент кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії Черкаського державного технологічного університету Еміль Фауре:

— ЧНУ — потужний заклад в Черкаському регіоні, який виступає на міжнародній арені, у якого на високому рівні розвинута наукова діяльність. Тому у деяких питаннях наш університет орієнтується на ЧНУ та оцінює власні сили. Це наші «стратегічні» партнери і ми разом представляємо Черкаську область в цілому в Україні і у світі.

Бажаю тільки розвитку! Щоб університет розвивався в освітньому напрямку, науковому, міжнародному, щоб надалі гідно представляв Черкаський регіон на теренах України та на світовому рівні. Тому що успіх кожного з нас — успіх усіх!

Проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук Сергій Корновенко:

— Своєму рідному університету я побажаю добра.

Завідувачка кафедри математики та методики навчання математики, доктор педагогічних наук Ніна Тарасенкова:

— ЧНУ — це життя з перших хвилин, тому що мої батьки працювали в університеті, і я попросилася на цей світ у стінах ЧНУ.

Завідувачка кафедри туризму і готельно-ресторанної справи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Станіслава Пасєка:

— Я народилася в цих стінах. ЧНУ для мене — все життя!

ННІ української філології та соціальних комунікацій

Автори: Ірина Захарченко, 1-ВБ; Марія Слинько, 1-ВБ; Анастасія Щетініна, 2-ВБ; Єлизавета Чубенко, 2-ВБ.

Фото: Андрій Найда, 2-ВБ; Оксана Ковтюх, 2-ВБ.

Під керівництвом доцентки кафедри журналістики, реклами і PR-технологій Олени Погрібної