На початку нинішнього року творчий доробок черкаського краєзнавства поповнився ще одним чудовим виданням — у видавництві «Вертикаль» побачила світ книга «Село Деньги в українській історії від давнини до сьогодення: люди й події». Її автори — Григорій  Голиш, Анатолій  Воропай і Лариса Лисиця (загальна редакція — Г. М. Голиша).

На основі опрацювання архівних матеріалів, оприлюднених документів, стародруків, періодики, речових артефактів, спогадів та усних джерел у книзі розкривається історія та сьогодення села Деньги Золотоніського району.

Майже чотири століття тому у мальовничій місцевості лівобережної Черкащини виникло село Деньги, далеке і близьке минуле якого і сьогодні викликає інтерес. Його жителі по праву гордяться своїм селом, адже тут вони народилися, на цій благословенній землі жили й трудилися їхні батьки та діди-прадіди. Це – їхня мала батьківщина і частка нашої великої Батьківщини, ім’я якій Україна.

Для авторів пропонованої книги, передусім Григорія Михайловича Голиша, село Деньги, де він народився – своєрідна точка опори буття, початок дороги у велике життя, широкий і незвіданий світ. Тож видається цілком логічною була його ініціатива зі створення книги про своє село.

Підтриманий земляками задум після тривалої й копіткої дослідницько-пошукової роботи здійснився і книга про рідне село йде до читача. На її сторінках – історія Деньгів та долі жителів села, які творили та продовжують творити цю історію своєю невтомною працею, життям, потом і кров’ю.

Авторам вдалося виявити й включити до книги чимало досі невідомих широкому загалу, або й зовсім загублених у плині часу фактів з історії села, вмістити багато світлин і життєписів своїх земляків.

Читаючи книгу, переконуєшся у тому, яку велику цінність мають такі, не підігнані під шаблони академічної науки, написані від душі народні літописи наших сіл. Адже села завжди були осередками духовності й людської мудрості, відігравали важливу роль у розвитку та збереженні культури й традицій українського народу. Тож їхня історія є невичерпним джерелом знань, що мають важливе пізнавальне і виховне значення, збагачує людей знаннями й служить своєрідним містком між минулими, нинішніми та прийдешніми поколіннями.

Користуючись нагодою, від імені краєзнавчої громадськості та колег висловлюю щиру вдячність і побажання творчих успіхів та натхнення авторам книги – Григорію Михайловичу Голишу, його доньці Ларисі Григорівні Лисиці та земляку Анатолію Юхимовичу Воропаю.

Їхній творчий хист, глибоке знання сільського повсякдення, дохідлива мова роблять книгу доступною і привабливою для усіх, хто цікавиться минулим і сучасним села Деньги, яке значною мірою уособлює історію й інших сіл Черкащини. Слова вдячності – директору ТОВ «Гранекс-Черкаси» Тому Ван Гоі та деньгівчанину Ігорю Юрійовичу Шевченку, які надали фінансову підтримку у виданні книги.

Безумовно, ця книга збагатить палітру краєзнавчих досліджень рідного краю, поглибить наші знання про один із куточків Черкащини, яку ми любимо і якою гордимося.

Такі видання сьогодні, в умовах віроломної війни, розв’язаної Російською Федерацією проти України, мають особливу актуальність і велике суспільне значення. Адже пізнання рідного краю як частини історії України, вивчення його минулого й сучасного, є основою становлення національно свідомої особистості, готової до активної участі у житті держави та захисту її суверенітету і територіальної цілісності.

Василь Мельниченко, професор кафедри археології, новітньої історії та спеціальних галузей історичної науки