У храмі Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія, що на Університетській площі біля Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, щосуботи проходять зустрічі черкаських пластунів.

Проводять зустрічі виховники, серед яких і настоятель храму, отець Ігор Шемяков, який є виховником Національної скаутської організації «Пласт». До українських скаутів можуть долучатися як студенти, так і діти молодшого віку. На одній з таких зустрічей побувала наша журналістка Ірина Захарченко, щоб дізнатися більше про цю організацію.

— Вітаємось ми лівою рукою, тому що вона ближче до серця. І так вітались лицарі. А всі пластуни є лицарями. І всі ми під час вітання стаємо в коло. Бо коло для пластунів, як для християн церква, — розповів новакам-пластунам виховник Національної скаутської організації «Пласт», настоятель черкаського храму Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія отець Ігор Шемяков.

«Пласт» — Національна скаутська організація України. Метою Пласту є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Як неполітична і позаконфесійна організація, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот і провідників українського суспільства.

Пласт був створений у 1911 р., невдовзі після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом в 1907 р., а вже 12 квітня 1912 р., у Львові пластуни склали першу Пластову присягу, Серед засновників організації були Іван Чмола, Олександр Тисовський та Петро Франко. В основі назви «Пласт» є відповідник англійського «Scout» (розвідник), взятий за прикладом пластунів — козаків-розвідників.

— Пласт — це така організація, де молодь може розвивати себе, свої ідеї. Ми приймаємо будь-які проєкти. Ми можемо робити військові чи медичні вишколи, художні. У старших куренів ці направленості визначаються вже окремо, — поділилася писарка 106-го куреня імені Святої Матрони Софія Єгорова.

До Пласту потрапити може кожен охочий попри вік. Достатньо лише знайти у своєму місті осередок. Для цього можна перейти на сторінки організації  в Instagram чи Facebook

23 грудня пластуни вирішили організувати справжній вертеп біля храму на Університетській площі. Юні скаути запрошують всіх охочих долучитися до святкувань Різдва Христового та  Нового Року.

Автор: Ірина Захарченко, студентка 2-ВБ курсу, ННІ УФСК
Фото з архівів Черкаського осередку національної скаутської організації «Пласт».