В умовах інформаційного суспільства формування нових знань та нових технологій, систем комунікацій особлива увага звертається на інноваційність освітнього процесу. Одним із найвагоміших пріоритетів стає формування творчого і критичного мислення студентів. Дієвим засобом розвитку особистості студента активізації його пізнавальної мотивації є навчально-дослідницька діяльність, яка містить і творчі дослідницькі завдання.

Незважаючи на складності дистанційного навчання, студенти першого курсу ННІ економіки і права й ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я ЧНУ у взаємодії з доцентом кафедри історії України Оксаною Мазур закріпили набуті теоретичні знання з курсу «Історія української культури» у формі творчого конкурсу презентацій на тему «Українське «довге» ХІХ століття: про національне відродження та культуру». Під час проведення конкурсу мотивуючим фактором також був елемент змагальності. Робота здійснювалась у 3-х секціях: «Українське національне відродження ХІХ ст.»; «Архітектура, скульптура й образотворче мистецтво в українських землях»; «Розвиток освіти, літературного процесу та науки в українських землях».

У ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я перше місце у другій номінації розділили Тетяна Шевчук та Наталя Левандовська, друге — Артем Соколенко, третє посіли Ксеня Поліщученко та Євгенія Камнєва. У третій номінації перше місце отримала Аліна Вечірня, друге місце розділили Юлія Тимченко та Богдан Чукін. І в першій номінації друге місце посіла презентація Марії Бойченко. Варто відзначити креативність та науковість презентацій Тетяни Шевчук, яка провела повноцінне наукове дослідження регіональної історії культури України.

У ННІ економіки і права в першій номінації перше місце посіли: Аліна Загребельна та Інна Мельник; друге — Олександра Корж та Аліна Чмир; третє — Ольга Кладова. У другій номінації перше місце розділили Анастасія Курій та Андрій Цибенко; друге місце посіли Надія Шпурик та Анастасія Омельченко; третє — Надія Божко та Катерина Пономарь. У третій номінації перше місце обійняла Олександра Корж, друге — Діана Дудник. Окрім морального задоволення та підвищення самооцінки переможці отримали ще й бонуси до семестрового рейтингу, що слугувало додатковою мотивацією.

ХІХ століття для української історії та культури виявилося надзвичайно багатим на важливі події та явища, вплинуло на подальший їх розвиток, аж до сьогодення. Саме в ХІХ ст. за відносно короткий час за взірцем інших слов’янських народів постала українська національна ідея. Це час українського модерного націєтворення, яке стало можливими завдяки формуванню національної інтелігенції. Царина національної культури найбільш наочно відображала ці нові явища.

Вивчення цієї теми надзвичайно важливе для патріотичного виховання молоді. Однак, через значну кількість подій, складність і багатовимірність суспільних, культурних та політичних процесів вона є досить складною для опановування. Застосування такого творчого підходу дало можливість студентам самостійно осмислити важливі історичні події та культурні процеси, зробити належні висновки і застосувати свої знання на практиці.

 

Кафедра історії України