bgb
 
 
 
 
 

Студенти-історики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького завершили розкопки у складі Скіфської Правобережної археологічної експедиції в знаковий для України день — День української державності — 15 липня.

— Сотні років люди, які прямували до Медведівки Чигиринського району на Черкащині, нічого не підозрювали, проїжджаючи повз низку курганів праворуч битого шляху. Тиждень тому археологічна експедиція Інституту археології НАН України та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького дослідили ці кургани. Вони виявилися на диво щедрими на археологічні пам’ятки. Адже в кожному з курганів нашаровувалися археологічні культури протягом 4-5 тисяч років від явників і до скіфів та сарматів, є також знахідки бурхливих років козаччини, — розповів завідувач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, професор Анатолій Морозов.

Слід особливо відзначити самовіддану працю студентів-істориків, адже їм працювати доводилося в екстремальних умовах нинішнього спекотного літа. Попри це вони з честю виконали справді історичну місію — познайомити всіх українців з глибинним корінням нашої прадавньої історії.

На базі Скіфської Правобережної археологічної експедиції відбулася також посвята в археологи студентів першого та другого курсів Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії спеціальності 032 «Історія та археологія», під час якої студенти мали можливість виголосити «Клятву археолога» та після виконання певних завдань здобули право називатися археологами.
Керівник експедиції Олександр Могилов та викладачі ЧНУ ім. Б. Хмельницького радо привітали студентів і зазначили, що ця подія є і святом, і випробовуванням водночас, своєрідною ініціацією, після котрої кожен студент може назвати себе археологом.

Кафедра археології та спеціальних галузей історичної науки