Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, член Єпархіальної ради Черкаської єпархії Православної церкви України взяв участь у церемонії освячення новозбудованого храму Успіння Пресвятої Богородиці у селі Червона Слобода Черкаського району.

Чин освячення здійснив Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній.

Блаженнійший Епіфаній привітав громаду села з визначною подією та подякував меценатці Елеонорі Левицькій, завдяки якій у Червоній Слободі з’явилася ще одна церква.

— Сьогодні ми освячуємо Дім Божий, де лунатиме молитва за Україну, за її воїнів. Дякуємо Господу, що настали благодатні часи, коли ми можемо споруджувати храми. Адже не так давно їх руйнували, — звернувся до парафіян і гостей села Блаженнійший Митрополит.

Разом із Митрополитом Черкаським та Чигиринським Іоаном Предстоятель ПЦУ передовсім віддав шану захисникам України. Учасникам бойових дій із Червоної Слободи та Черкас були вручені медалі «За жертовність та любов до України».

— Коли ми закладали фундамент цієї церкви, коли освячували куполи й хрести, ми мріяли й молилися про помісну церкву в Україні. І Господь почув наші молитви, — сказала меценатка, жителька села Елеонора Левицька.

— Сьогодні нас зібрало тут прагнення до духовної єдності, — переконаний ректор ЧНУ Олександр Черевко. — Серед нас — представники влади, громадськості, благодійники. Особлива вдячність Елеонорі Левицькій, чиїми зусиллями постала церква. Вона доводить, що нині треба не просто любити Батьківщину. Треба піклуватися й будувати. Відстоювати свою незалежність, починаючи від захисту кордонів і завершуючи будівництвом доріг. І, звісно, творити ось такі храми. Вітаю всіх селян зі святом і дякую Блаженнійшому митрополиту за місіонерську працю, за увагу до Черкащини!

Червонослобідчан із вагомою подією привітали очільники Черкаського району, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, голова Червонослобідської об’єднаної територіальної громади Юлія Дубовик, генерал-лейтенант Черкаського обласного козацького товариства Українського реєстрованого козацтва Борис Марченко, представники ЗМІ, відомі митці.

Усі разом взяли участь в освяченні храму та спільній молитві.

Довідково: Як ідеться у фотоальбомі, виданому з нагоди відкриття храму Успіння Пресвятої Богородиці, він (храм) має 7 золотих хрестів, що сяють над 7 куполами. Храм також має 7 дзвонів. «Оригінальним та унікальним є не лише зовнішній вигляд храму, а й те, що він побудований без жодного цвяха, де дерев’яна в’язь з деревֽׄ’яних брусів, які тримаються одне за одного як сім`я, родина. Біля храму побудована каплиця Святого Пророка Даниїла і дзвіниця “Семидзвінниця”».

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького