Сьогодні в Черкаській ОУНБ імені Тараса Шевченка відбулася презентація книги Григорія Голиша, директора наукової бібліотеки імені М. Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, краєзнавця, Лариси Лисиці, доцентки кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки та Анатолія Воропая «Село Деньги в українській історії від давнини до сьогодення: люди і події».

Завідувачка відділу соціокультурної діяльності, реклами та PR Валентина Величко представила зацікавленій аудиторії керівника колективу авторів — кандидата історичних наук, доцента, педагога, Почесного краєзнавця України, директора наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Григорія Голиша й наголосила на важливості краєзнавчої роботи, збереженні пам’яті про минуле, земляків, які пишуть історію рідного краю власним подвигом і невсипущою працею.

Григорій Михайлович провів своєрідну екскурсію сторінками видання, розповів про історію написання, джерела, з якими випало працювати. Для багатьох присутніх стало відкриттям, скільки відомих людей народилися і пішли у широкі світи з Деньгів — невеликого села на Черкащині, скільки героїв народила ця щедра земля. Краєзнавець із помітною любов’ю розповів про сучасників — гідних особистостей, які нині захищають Україну, тримають продовольчий фронт, є людьми честі та гідності.

Свою розповідь Григорій Голиш помережив частівками, які його талановиті земляки складали у, здавалося б, найтрагічніші часи свого буття — у період колективізації та Голодомору 1932—1933 років. Зробив огляд походження назв кутків, ярів та урочищ. І все це зі щирим українським гумором, глибиною й величезними знаннями. Можна справедливо констатувати, що авторський колектив під його керівництвом провів титанічну роботу, по крупинці збираючи документи, свідчення, згадки про рідні Деньги.

Наприкінці зустрічі Григорій Михайлович поділився таємницею, що працює над написанням книги для дітей із нумізматики. Він шкодував, що вже десятиліттями не виходять книги для позакласного читання з історії, тож, напевне, відчував потребу поділитися своїми знаннями з наймолодшими читачами. Робота на три чверті готова, але чи побачить вона світ, автор не гарантує. Тож бажаємо Григорію Голишу реалізації всіх творчих задумів.

Українську історію читати без сліз неможливо, а писати — тим паче», — поділився з присутніми на презентації Григорій Михайлович. Але краєзнавці досліджують, пишуть, діляться своїм надбанням із нами, щоб не забували уроків минулого, щоб пишалися Україною, щоб завжди пам’ятали, чиїх батьків діти…