Нещодавно у Львові побачила світ науково-популярна книга під назвою «Розповіді про тварин та їх назви». Один з авторів — директор ННІ природничих та аграрних наук, кандидат біологічних наук Максим Гаврилюк. Ми поспілкувалися з ним про нове видання.

— У чому, на вашу думку, особливість цієї книги?

— Сьогодні на книжковому ринку України чимало пізнавальних, науково-популярних книжок про тварин. Однак найчастіше це перекладні видання про нехарактерних для наших країв тварин, а якщо наші тварини і представлені, то розповіді не мають зв’язку з українською культурою та наукою. У цій же книзі українська культура й наука посідають важливе місце. Особливість книги також полягає в тому, що вона є цілком оригінальною. Її написали двоє авторів: Кирило Булаховський (філолог з Одещини) та біолог. На книгу пішло майже три роки. При цьому зауважу, що ролі ми не ділили: мовляв, я пишу те, а ти — те. Буквально кожне речення — результат нашої спільної роботи. Ясна річ, написати таку книгу було вкрай складно, адже потрібно було поєднати, здавалося б, непоєднувані речі: гуманітарні дисципліни та біологію. Але, як на мене, ми добре впоралися з цим завданням. Недарма в народі кажуть: одна голова добре, а дві — краще. Інформацію про тварин та походження їхніх назв ми намагалися подати якнайповніше і зрозумілою для масового читача мовою.

— Якими цінностями ви керувалися під час її створення?

— Для розповідей ми обрали різних тварин. Одні з них є широко відомими, наприклад: медузи метелики, жуки, зозуля, вовк. Ми прагнули розповісти цікаві факти про них, про їхнє значення у природі, наводячи водночас відомості з лінгвістики, історії, фольклору та художньої літератури. У книзі йдеться не лише про тварин української фауни, а й екзотичних представників: вимерлих моа, дронта, а також сучасних райських птахів, качкодзьоба, лемурів та інших. Відомості про них, вважаю, будуть відкриттям для більшості читачів.

Загалом ми прагнули використати найактуальнішу інформацію про тварин, адже наука, зокрема біологія, не стоїть на місці. Погодьтеся, читати в наш час "Життя тварин" німецького вченого XIX століття Альфреда Брема цікаво, але інформація в його книжках дещо застаріла. Для ілюстрацій ми використали роботи відомих натуралістів і живописців (Ернста Геккеля, Маркуса Блоха, Йозефа Сміта, Джона Ґульда та інших). На мій погляд, видання буде цікавим як дітям, та і їхнім батькам. Додам також, що книга не мала б такого привабливого вигляду, якби не професійна робота відомої львівської дизайнерки Вікторії Дзиндри. Утім, наскільки нам вдалося зробити якісний український продукт, зможуть відповісти тільки читачі.

 
Усі охочі можуть придбати «Розповіді про тварин та їх назви» в авторів чи замовити тут.
 
ННІ природничих та аграрних наук