Серед державотворців доби Української революції 1917 – 1921 років чільне місце належить Сергію Шелухіну.

Народився в с. Деньги (Золотоніщина) 6 жовтня 1864 року, а помер в Празі 25 травня 1938 року. Козацький нащадок, наш земляк увібрав з молоком матері безмежну любов до Вітчизни, від юних літ став на тернистий шлях боротьби з самодержавством й усе своє свідоме життя поклав на вівтар української ідеї. Відомий вчений-правник, близький соратник творців незалежної держави Михайла Грушевського, Володимира Винниченка й Симона Петлюри, обіймав посади генерального судді, міністра юстиції, генерального прокурора урядів Української Народної республіки й Гетьманату, вів багатогранну дипломатичну роботу. Опинившись в еміграції, він продовжував утверджувати українство засобами друкованого слова й просвітництва, увійшов у духовну історію України як талановитий письменник, публіцист, історик.

За радянської доби ім’я «буржуазного націоналіста» й «петлюрівця» Сергія Шелухіна було стерто зі скрижалів історії. Уже в роки української незалежності було опубліковано перші матеріали про його жертовну життєдіяльність задля утвердження українства. Проте й на 33-му році української незалежності ще немає підстав стверджувати, що вже віддано належне його громадянському й духовному подвигу, а пазли пам’яті зайняли потрібні місця.

Знакова подія прикінцевого дня серпня зайняла помітне місце в новітній історії Шевченкового краю. У рідних пенатах Сергія Шелухіна – в селі Деньги відкрито пам’ятний знак відомому українцю. З об’єктивних причин шлях до реалізації цього проєкту шани й пам’яті (його ідея та концепція належить авторові цього допису) проліг через довгі шість років публіцистичних обґрунтувань, долання усіляких бюрократичних бар’єрів, пошуку джерел фінансування тощо. Автором цього об’єкта меморіальної пам’яті став відомий у Черкасах скульптор Єгор Тєрєхов, а профінансовано його з депутатського фонду Золотоніської міської ради. Принагідно підкреслимо, що кошти було віднайдено ще до початку повномасштабної війни з рашистами й вони покрили лише вартість матеріалів, а творчу роботу скульптор виконав практично на волонтерських засадах.
Пам’ятник виконано з добротного сірого граніту й він символізує крок до української державності за часів Української революції. На його фасаді в позолоті виконано зображення тризуба й напис «Шелухін Сергій Павлович». На звороті меморіального знака під портретом державотворця читаємо: «Український учений, юрист, історик, дипломат, громадсько-політичний діяч».

У церемонії відкриття взяли участь і виступили з промовами начальник управління освіти і науки Черкаської ОВА Валерій Данилевський, голова Золотоніської РВА Ірина Тернова, секретар Золотоніської міської ради Наталія Сьомак та ін. Щиросердно подякувала усім причетним до творення пам’ятного знака староста Деньгів і Хвильово-Сорочиного Наталія Сергієнко. Під час виступів промовців звучала впевненість у тому, що цей меморіал буде слугувати патріотичному вихованню нині сущих і є гідною відповіддю московітам із їхніми маячними ідеями знищення України.

Також у ході цих заходів присутні із зацікавленням оглянули фотовиставку, присвячену Сергію Шелухіну. Вона складалася із майже 80 світлин та копій документів. Цей матеріал (80% оприлюднено вперше) віднайдено як у центральних архівах (історичному, вищих органів влади й управління, Київ), так і Одеському обласному та Інституті рукопису Національної бібліотеки ім. В. Вернадського. Всю пошукову й організаційну роботу з облаштування цієї надзвичайно інформативної виставки взяв на себе місцевий краєзнавець, інженер за освітою Анатолій Воропай. А фінансово сприяв цьому краєзнавчому проєкту директор деньгівського СТОВ «Гранекс-Черкаси» Том Ван Гоі.

Відкриття меморіального знака та фотовиставки було проведено в межах підготовки до 160-річного ювілею державотворця, який буде відзначатися у жовтні наступного року.

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Детальніше пропонуємо переглянути в сюжеті на ТРК «Ільдана»