На онлайн-семінарі обговорили аспекти неминучості краху СРСР і агресивність неоімперської політики росії.

Регіональний студентський семінар «Звільнення від СРСР: історія і сьогодення», приурочений до 31-ї річниці розпаду Радянського Союзу, відбувся у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Захід був проведений на базі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії (координатори — Олена Сухушина, Олександр Овчаренко). Актуальність такої зустрічі пояснювалася не тільки опануванням процесу розпаду СРСР, низкою міждержавних, національних протиріч на теренах колишніх радянських республік, а й збройним, віроломним нападом російської федерації на Україну з подальшим розв’язанням війни.

На онлайн-зустрічі виступили проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко, директорка інституту міжнародних відносин, історії та філософії Наталія Земзюліна.

Науковці зазначили необхідность знання історії боротьби за незалежність колишніх радянських республік, історії проголошення суверенітету України у 1991 році та нагадали що Україна завжди прагнула до незалежності.

Під час семінару студентами 4 курсу ННІ МВІФ були висвітлені та обговорені такі важливі в наш час питання: чому був неминучий розпад СРСР, боротьба за незалежність у 1990 році Грузії (Наталка Вілецька ), Литви (Анна Сіренченко), інші дезінтеграційні події в радянських республіках в останні роки існування Радянського Союзу (Сніжанна Мащенко, Дарина Кузюк), аспекти поділу Чорноморського флоту між Україною та росією після розпаду Радянського Союзу (Максим Попов).

Учасниками зустрічі (Віталіна Постоєнко, Катерина Чистякова) був зроблений акцент на причинах, формах і методах неоімперської політики путінської росії. Присутні на семінарі студенти молодших курсів відзначили високий науково-практичний рівень виступів його учасників. Вони наголосили на необхідності в умовах повномасштабної війни росії проти України частіше проводити наукові заходи, спрямовані на розвінчання багатьох радянських і пострадянських міфів щодо «величі» СРСР і сучасної росії. 

Діана Просяник, студентка 3 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій