На кафедрі державної служби, публічного адміністрування та політології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького триває проєкт «Онлайн-марафон» зустрічей зі стейкхолдерами».

Захід організовано для студентів, які навчаються за освітніми програмами «Політологія» першого (бакалаврського) рівня та «Публічне управління і адміністрування» другого (магістерського) рівня.

Здобувачі вищої освіти обох спеціальностей охоче долучаються до такого спілкування, адже це унікальна можливість почути з перших вуст про індивідуальний шлях до успіху, професійного зростання та самореалізації у сфері публічної політики конкретної особистості.

На запрошення до участі в проєкті відгукнувся народний депутат України Василь Мокан. Він розповів учасникам зустрічі про свій шлях від студента-політолога до парламентаря.

Щиро ділився Василь Іванович зі студентами власним досвідом навчання за спеціальністю «Політологія» на філософському факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка та на магістерській програмі з державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, розповідав про подальше навчання в аспірантурі Київського національного, написання та захист кандидатської дисертації на тему «Ефективність виборчих технологій в сучасному електоральному процесі».

Розповів також Василь Мокан про свою участь у програмі стажування у Верховній Раді України, про роботу помічником-консультантом народного депутата, про співпрацю з політичними партіями та практику політичного консалтингу під час загальнонаціональних та місцевих виборчих кампаній в Україні. У процесі жвавої розмови зі студентами пригадав спікер і свої перші телевізійні ефіри. Особливо слухачів зацікавили особливості підготовки до ефірів у різних статусах — експерта-політолога та народного обранця. Багато запитань від студентів стосувалися також досвіду парламентської виборчої кампанії 2019 року, у якій Василь Мокан брав активну участь як кандидат у нардепи.

Дискусійними під час спілкування стали питання молодіжної політики та адаптації українського законодавства в цій сфері до норм європейського права, якими опікується Василь Іванович як член комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту та голова відповідного підкомітету.

— Мені надзвичайно приємно спілкуватися з молоддю. Я сам був студентом і розумію, наскільки зараз, під час навчання, актуальною для них є можливість почути про самореалізацію у професії, яку вони обрали. Це мотивує до навчання, до виходу із зони комфорту і формування нових якостей, здібностей та вмінь саме як фахівця, — поділився міркуваннями після зустрічі народний депутат України.

— Розмова з Василем Моканом була дуже інформативною, цікавою та неабияк мотивує. Мабуть, саме такі професіонали й мають розкривати суть майбутньої нашої діяльності, визначати ті перспективи та виклики, що чекають нас попереду. І саме такі зустрічі спонукають ще раз проаналізувати себе і свої якості та окреслити план дій саморозвитку та вдосконалення. Я вдячна викладачці кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології Олександрі Дем'яненко за ініціативу, за «онлайн-марафон» і можливість спілкування з лідерами громадської думки та policy-makers у процесі навчання, — говорить Євгенія Скворцова, слухачка магістратури публічного управління та адміністрування.

Кафедра державної служби, публічного адміністрування та політології