Старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Світлана Коваль взяла участь у роботі освітнього проєкту «Академії приватності», який у форматі онлайн проходив 12 – 16 жовтня 2022 року.

Освітній табір «Академія приватності» реалізований ГО «Privacy HUB» за підтримки Європейською Союзу, Міжнародного Фонду «Відродження», проєкту «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що Програма розвитку ООН в Україні впроваджує за фінансування Швеції, та сприяння Міністерства освіти і науки України. Протягом п’яти днів 30 викладачів ЗВО України, які представляють шість освітніх напрямів, під керівництвом українських та іноземних менторів мали змогу поглибити знання у сфері захисту персональних даних.

Серед тем, які були розглянуті в освітньому таборі: основні концепції приватності та захисту персональних даних; законність оброблення персональних даних, підстави оброблення даних та інші принципи; права суб'єктів персональних даних, обов'язки контролера і процесора, реєстр оброблення персональних даних (ROPA), технічні та організаційні заходи безпеки даних (TOMs), порушення безпеки даних (Data breach); захист приватності дітей, а також багато практичних кейсів.

Викладачі разом із менторами розробили шість модельних програм курсів із захисту персональних даних (право, охорона здоров’я, журналістика, маркетинг, міжнародне право та кібербезпека) для українських студентів. Ці напрацювання були презентовані на підсумковій сесії та схвалені експертами МОН, Міжнародного Фонду «Відродження», UNDP.

– Важливо нині наголосити на необхідності захисту приватності як одного з основоположних особистісних прав людини в контексті журналістської діяльності. І майбутні медійники повинні знати основи захисту персональних даних, українське та європейське законодавство у сфері персональних даних, розуміти наслідки порушень у сфері захисту персональних даних та професійну відповідальність за них. Сподіваюся, що той силабус, який ми запропонували разом із колегами з інших університетів, буде запроваджений для журналістських спеціальностей в ЗВО чи як окрема дисципліна, чи як модуль у фаховому курсі, — зауважила Світлана Коваль.

Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій