До Дня соборності України журналісти видання «Суспільне: Черкаси» зібрали спогади черкасців про історичний ланцюг єднання в Україні. Серед учасників акції — і професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, завідувач кафедри історії України Віталій Масненко.

«Це була демонстрація того, що ми пам’ятаємо свою історію, що нам треба об’єднуватись» — так Віталій Масненко згадує про ланцюг єднання, яким 21 січня 1990 року з’єднали Київ та Івано-Франківськ.

«Однині є одна незалежна народна республіка» — це слова із універсалу 1919 року. За словами заступниці директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяни Валах, його копія є в музеї.

З її слів, подія надважлива, — тоді вперше дві частини України об’єдналися:

«22 січня 1919 року у річницю проголошення 4-го універсалу про незалежність народної республіки було проголошено об’єднання незалежних Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки».

Текст універсалу в Києві проголошував наш земляк, уродженець Кам’янщини Федір Швець. Єдиний герб, армія, уряд та культурні надбання — таким, за словами фахівчині, мало бути життя на об’єднаній землі. Та ці плани не здійснилися.

 

.

«Директорія змушена була залишити Київ, а західноукраїнські землі були окуповані Польщею, Румунією і Чехословаччиною», — розповіла Тетяна Валах.

Пам’ять про соборність та незалежність України спробували відродити сімдесят років потому. 21 січня 1990 року від Києва до Івано-Франківська громадськість організувала живий ланцюг єднання.

За словами очевидця події, науковця ЧНУ ім. Б. Хмельницького Віталія Масненка, тоді близько півтора мільйона людей у різних областях України взялися за руки, аби показати, що незалежність Україні потрібна:

«Я пригадую ті події, відчувалася якась ейфорія. Пам’ятаю, проїжджали якісь автобуси з іноземцями, вони також нас вітали, показували, що переможе Україна».

Черкасець Михайло Вакуленко нині очолює обласне товариство ветеранів-державників.

В 90-му він організовував черкаських учасників ланцюга єднання до Києва:

«Нас було близько 30-ти осіб. Морозний день був, але сонячний. Ми їхали за власні кошти. Натхненні були, збуджені — всі розуміли важливість цієї акції».

Втім, за словами Михайла Вакуленка, питання єдності України — її землі та культури і сьогодні, на 30-му році незалежності, болюче.

«Єдності у нашій державі немає й до нині. Територіальної єдності немає — анексований Крим, триває війна на Сході. Ідейної єдності і культурної теж немає серед українського суспільства», – зазначила Тетяна Валах.

За словами Віталія Масненка, соборність — це не просто належність якась до однієї держави чи громадянство. Це відчуття, що ми є частиною єдиного світу, світу, який називається Україна.

Джерело: «Суспільне: Черкаси»