Наталія Ходаківська, мати полеглого «азовця», випускника Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Володимира Ходаківського (позивний «Ходор») подарувала книгу «Очі Маріуполя. Українські супергерої. Азовсталь» в «Музей історії університету».

— Цінуйте їхній подвиг! Пам’ятайте і шануйте полеглих! Борітеся за тих, хто в полоні! Слава Україні! Героям Слава! — наголосила Наталія Ходаківська.

Ці ж самі слова Наталія залишила на сторінках книги. У ній зібрані історії, які відбувалися на наших очах. Слова, дії та повідомлення, що було переданні з оточеного гарнізону, — все це бачили стіни зруйнованого заводу «Азовсталь».

Воїни, про яких розповідає фотокнига, тримали оборону Батьківщини від «другої армії світу» так довго, наскільки це взагалі було можливим. Захисники України — реальні люди: рішучі, сміливі, гарні та впевнені в перемозі України. Попри складні умови та обставини, вони забезпечували недоторканність міста, не здалися та не зрадили побратимів, не склали зброю і не відступили від слів присяги. Герої стояли на захисті не лише України, а й цінностей всього демократичного світу.

Серед героїв Азову, історії яких згадуються в книзі, також 4 випускники Черкаського національного. Це студент ННІ української філології та соціальних комунікацій Олександр Коцуконь та випускник ННІ економіки і права Володимир Ходаківський. Ці герої назавжди залишаться в нашій пам’яті. Інших двох випускників, що, на жаль, сьогодні перебувають в полоні, ми не називаємо з міркувань безпеки.

Варто наголосити, що Черкаський національний активно займається волонтерством та підтримує Збройні Сили України.

Автори: Ірина Захарченко, Віталіна Скороход та Анастасія Шостя, студентки 2-ВБ курсу ННІ УФСК
Фото: Анна Харченко