Завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького  професор Віталій Масненко взяв участь у панельній дискусії «Війна росії проти України 2014–2022 рр.: історична ретроспектива і спроби наукової рефлексії», яка відбулася 19–20 травня 2022 р. в Інституті історії України НАН України.

Обговорення перспективних напрямів досліджень відбувалося у межах таких панелей:

— ідеологічні основи антиукраїнської політики Росії;

— міжнародні контексти російсько-української війни;

— особистісний та груповий вимір/досвід російсько-української війни;

— історична пам’ять після російсько-української війни: спонтанні моделі та конструювання.

Професор Масненко виступив з доповіддю «Методологічний аспект дослідження історичної свідомості та політики пам’яті на тимчасово окупованих РФ українських територіях». Йшлося про те, що для дослідження історичної політики в умовах агресії необхідно застосовувати спеціальні методологічні підходи. Зокрема, не припустимо на «одну дошку» ставити дії агресора та тієї сторони, яка чинить опір.

Також було звернуто увагу, що пам’яттєва інвазія Росії в Україну розпочалася значно раніше, ніж військова. Практично від часу проголошення Незалежності у 1991 р. російська влада намагалася нав’язати фальшовану великодержавну версію історії. При цьому спостерігалася трансформація типів мнемонічних діячів — агентів пам’яті. Якщо з російського боку домінував тип «мнемонічних воїнів», то українці традиційно виявляли надмірну толерантність, і були представлені т.зв. «мнемонічними плюралістами». Тільки від 2014 р. українська сторона почала захищати свій інформаційний простір і здійснювати протидію російським історичним міфам. Безперечно, що після 24 лютого цього року протистояння на «історичному фронті» набуло вкрай гострої форми. При цьому важливо побачити кореляцію між політикою пам’яті та трансформацією історичної свідомості.

Нинішня широкомасштабна російська агресія спонукає до активізації суспільної місії українських істориків і підвищує їхню відповідальність у захисті історичного суверенітету України.

Детальніше про це можна переглянути у відео:

 

 Дивіться також тут:

 

 

Кафедра історії України