Як відомо, протягом 20 років викладачі, студенти, випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та інші волонтери здійснюють охорону місць зростання підсніжника складчастого в лісовому урочищі «Холодний Яр».

Нещодавно, на запрошення Наукового товариства імені Тараса Шевченка в Канаді директор ННІ природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк розповів про цю акцію. Для українців, які нині мешкають у Канаді, було цікаво дізнатись про екологічні проблеми, які нині актуальні в Україні, та про екологічний волонтерський рух. Співавторами доповіді були найбільш активні учасники акції — завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій ЧНУ Олександр Спрягайло, старший викладач кафедри біології, екології та агротехнологій ЧНУ Олександр Ілюха та директор філіалу «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк.

Максим Гаврилюк розповів, у чому унікальність популяції підсніжника складчастого в Холодному Яру; поділився проблемами, які виникали під час охорони цих квітів на початкових етапах акції та які існують зараз; розповів про те, яких результатів досягнуто за 20 років проведення акції. Також наголосив на великій волонтерській роботі, яку здійснюють протягом цих років багато людей. Поінформував, що єдиним способом формування стабільних умов для збереження популяції підсніжника складчастого є створення Національного природного парку «Холодний Яр».

У представників української діаспори доповідь викликала жваве зацікавлення, вони долучились до обговорення. Було висловлено слова підтримки усім волонтерам та сподівання, що нацпарк буде створено найближчим часом і це допоможе зберегти унікальні рослини.

Переглянути відеозапис доповіді та її обговорення можна на Ютуб-каналі Наукового товариства імені Тараса Шевченка в Канаді

ННІ природничих та аграрних наук