bgb
 
 
 
 
 

 5 грудня у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького провели круглий стіл-дискусію «Порушення прав людини на Черкащині: особливості, способи запобігання та вирішення». Круглий стіл розпочав в університеті заходи, присвячені Всеукраїнському тижню права.

Організаційну підтримку заходу надав Черкаський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який очолює адвокат Скіць Станіслав Миколайович.

У межах заходу розглянули питання захисту прав людей, що перебувають у місцях несвободи, порушення прав соціально незахищених категорій населення, обговорили дієві способи відновлення порушених прав, способи поліпшення рівня правових знань громадян.

Участь у дискусії взяли студенти Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницькго спеціальності «право», а також гості з Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля.

Із доповідями виступили Леся Валяєва — Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області, Олена Марцішевська — суддя Соснівського районного суду міста Черкаси, Олексій Сорокін — монітор національного превентивного механізму в Черкаській області, Олена Анкудінова — начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГТУЮ у Черкаській області, адвокат Людмила Гриценко.

Вони розповіли студентам про найчастіші порушення прав людини в місцях несвободи, окреслили основні механізми боротьби з порушеннями. Зокрема Леся Валяєва поділилася власним досвідом перевірки СІЗО на Черкащині та емоціями, які вона відчула під час відвідин подібних місць. Вона зауважила, що люди, які перебувають у закладах несвободи, навіть не знають власних прав і того, що ці права мусить хтось захищати.

Студентів також ознайомили з загальнонаціональним проектом «Я маю право!», який реалізує Міністерство юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів. Про його роботу розповіла Олена Анкудінова. Вона зазначила, що головною метою проекту є підвищення правової свідомості громадян. Основними завданнями «Я маю право» Олена Геннадіївна назвала зупинення хабарництва, боротьбу з невиплатою аліментів, припинення рейдерства. Поставлені цілі досягаються шляхом  надання громадянам безоплатної правової допомоги, співпраці з навчальними закладами, проведення інформаційних акцій.

Жвавий відгук в учасників заходу мав виступ адвоката Людмили Гриценко, яка поділилася з майбутніми юристами професійними секретами захисту прав людини.

На завершення дискусії всі доповідачі отримали сертифікати про участь у круглому столі.

 

 

Прес-служба Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького