Студенти-четвертокурсники спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького захистили свої кваліфікаційні роботи.

Атестація здобувачів ступеня вищої освіти «Бакалавр» здійснюється у формі державного кваліфікаційного екзамену з «Історії мистецтв» та публічного захисту кваліфікаційної роботи. На демонстрацію творчого проєкту студенти розробляли інтер’єр чи екстер’єр зі своєю декоративною або живописною роботою.

Повною мірою розкрити потенціал студентських робіт відтепер допомагає сучасне мультимедійне обладнання.

— Сьогодні корисне поєдналося з красивим. У спеціально облаштованому виставковому залі з модерним оснащенням ми побачили презентацію креативних і майстерних робіт наших студентів-художників. Ці проєкти можна втілювати в життя, і вони прикрашатимуть наше місто. Тішить, що професорсько-викладацький колектив і студентство мають змогу розвиватися і досягати більшого. Цьому сприяє й сучасна матеріально-технічна база нашого закладу. Це гарний приклад результатів роботи колективу, — зазначив виконувач обов’язків ректора ЧНУ Олександр Черевко. — Нині без технічних засобів прогрес і розвиток в освіті неможливий. Тож коли університет захищав інвестиційний проєкт з відбудови НК № 4, Міністерство освіти і науки ставило завдання, щоб він працював на далеку перспективу. Сьогодні всі на практиці пересвідчилися, наскільки це був правильний підхід. Адже саме в період пандемії процеси діджиталізації, комп’ютеризація навчального процесу прискорилися. І Черкаський національний показує гарні результати роботи.

Варто зазначити, що кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва готує фахівців зі спеціальностей «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», «Середня освіта (образотворче мистецтво)» уже протягом 18 років. Навчають студентів видатні викладачі, серед яких — провідні майстри живопису, скульптури, графіки, народні та заслужені художники України, члени Національної спілки художників України тощо.

— Ми готуємо митців, які за рівнем знань можуть конкурувати з колегами з Києва чи Львова, а подекуди наші студенти навіть кращі. Випускники ЧНУ мають широке мистецьке майбутнє, у якому будуть формувати культуру країни, «тримати мистецьке небо» Черкащини та України в цілому. Радий, що у нас достатньо засобів, які допомогли забезпечити належний рівень навчання навіть в умовах карантину, — говорить народний художник України, голова обласної організації спілки художників України, професор кафедри Іван Фізер.

Студенти-бакалаври презентували різножанрові роботи: скульптура, витинанка, олійний, декоративний та акварельний живопис, рисунок тощо.

Випускниця Мар’яна Машкаринець створила артпроєкт контактної скульптури для обласної бібліотеки ім. Т. Шевченка з метою втамування візуального голоду черкасців.

— При підготовці найважчим етапом був практичний, адже в умовах пандемії не було можливості відвідати художній магазинчик або університетську творчу майстерню. Тому доводилося вкладатися в короткий термін, працюючи по 12 годин у день. Я задоволена своїм результатом та вдячна викладачам. Їхні поради дуже цінні. Це був крутий досвід! — поділилася враженнями студентка.

Захист кваліфікаційних робіт пройшов успішно. Бакалаври якісно представили свої роботи на смартдошці.

Надалі технічне обладнання буде активно використовуватися під час екзаменаційної сесії для перевірки засвоєння знань студентів, під час навчання та проведення лекцій, державних іспитів, для проведення профорієнтації тощо. Сьогодні мультимедійні технології дозволяють забезпечити середовище для активного формування та розвитку ключових компетентностей, головним чином комунікативних та інформаційних.

Пропогнуємо вашій увазі сюжет про захист кваліфікаційних робіт випускників кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва авторства фахівців відділу інформації та зв’язків із громадськістю, студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анни Тихої та Руслана Крижанівського:

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького