Студентки-магістрантки спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)» Дар’я Корінь та Олена Тищенко організували проведення інтелектуальної гри «Лінгвістичний брейн-ринг», присвяченої Дню захисту рідної мови.

Про це повідомляє кореспондент пресслужби ННІ УФСК.

Завідувач кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвістики Ганна Мартинова не лише керувала дійством, а й стала членом журі в проведених конкурсах.

— Дівчата виявили свої модераторські вміння, організаторські здібності, знання і навички, здобуті під час навчання, а учасники заходу — студенти 1 курсу — продемонстрували майстерне володіння рідним словом, що об’єднало всіх в одну дружну команду, — говорить про свої враження Ганна Іванівна.

Родзинкою заходу стали цікаві конкурси, в яких всі учасники виявили свої знання про мову, хтось краще, а хтось трохи гірше, але всі довели, що майстерно володіють рідним українським словом.

— Ми підготували для студентів цікаву інформацію про українську мову, різноманітні конкурси, під час яких студенти проявили свої розумові та творчі здібності, — ділиться досвідом студентка-магістрантка Дар'я Корінь.

Серед різноманітних завдань найбільше учасникам сподобалась гра «Крокодил», у якій їм необхідно було жестами показати прислів’я. Капітани кожної з команд вміло та майстерно взаємодіяли з аудиторією та намагалися влучно дібрати зрозумілі приклади. Про свій лідерський досвід ми запитали у студентки 1-Б курсу Яни Косюк.

— Я отримала море приємних та позитивних вражень від часу, який провела разом зі своїми одногрупниками, адже змогла не лише відпочити, а й отримати багато нових та цікавих знань.

Також пропонуємо вашій увазі 10 цікавих фактів про українську мову:

  1. Наша мова визнана однією з найкрасивіших мов світу. Вона посідає друге місце за мелодійністю після італійської та третя за красою лексики після французької та перської.
  2. За інформацією Національної академії наук України сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. За лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською (84 % спільної лексики), з польською (70 %) та з сербською (68 %).
  3. Наша мова сформувалася в Х–ІV тисячоліттях до нашої ери й походить зі санскриту. Відомо, що вона виникла раніше за російську, німецьку та турецьку.
  4. На відміну від решти східнослов’янських мов іменник в українській мові має 7 відмінків. Нас вирізняє кличний відмінок, який існує також у латині, грецькій та санскритській граматиках.
  5. У короткому словнику синонімів української мови, де зібрано понад 4 тисячі синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово «бити» — аж 45!
  6. Однією з родзинок української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми, навіть слово «вороги» має зменшувально-пестливу форму, вжиту в гімні України. Пам’ятаєте, «Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці»?
  7. Найуживанішою буквою в українському алфавіті є літера «П». Саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана буква «Ф». Її використовують переважно в запозичених словах.
  8. Найдовше слово в українській мові складається з тридцяти літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» (хімікат для боротьби зі шкідниками).
  9. У нашій мові є особливі слова – паліндроми. Це так звані дзеркальні фрази або слова, які можна читати як з ліва на право, так і навпаки. Наприклад, «Я несу гусеня».
  10. Найбільше перекладів серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка. Його переклали 147 мовами народів світу.

Українська мова є унікальною та такою рідною для нас, тому ми маємо робити щодня все можливе, щоб її розвивати та оберігати від загрози зникнення!

 

Автор: студентка 2-ВБ курсу Ліна Костенко

Світлини: фотожурналіст пресслужби ЧНУ Руслан Крижанівський