15 грудня у Черкасах відкрилися 29 легкоатлетичні змагання, присвячені пам’яті Героя Радянського Союзу, професора, ректора Черкаського державного педагогічного інституту (нині — ЧНУ ім. Б Хмельницького) у 1953 – 1979 роках, Олександра Васильовича Тканка.

Змагання проводять щорічно, починаючи з 1989 року. Цьогоріч участь у Меморіалі Олександра Тканка взяли представники Черкас, Вінниці, Києва, Луганська, Кропивницького, Полтави, Умані.

З цієї нагоди до спортивного комплексу «Манеж», де змагатимуться легкоатлети, прибули начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА Максим Зеленський та його заступниця Катерина Коваленко, голова відділення Національного олімпійського комітету України в Черкаській області Андрій Більда, начальник Черкаського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Антоніна Саприкіна, Президент федерації Легкої атлетики України, заслужений працівник фізичної культури, заслужений тренер України Леонід Сіренко, голова профкому ЧНУ ім. Б. Хмельницького Анатолій Стеценко.

До присутніх звернувся керівник Черкаського відокремленого підрозділу Спортивної студентської спілки України, ректор ЧНУ ім Б. Хмельницького Олександр Черевко. Він нагадав, що Меморіал Олександра Васильовича Тканка присвячений звільненню Черкас від нацистських окупантів, та подякував усім, хто долучився до його організації — навчально-науковому інституту фізичної культури, спорту та здоров’я, владі, спонсорам.

За 29 років змагання стали популярними серед студентської молоді. У них брали участь представники 40 закладів вищої освіти України, міст Брест і Самара, а також спортсмени з Чехії.

Багато спортсменів були і є членами національної збірної України з легкої атлетики. Чотирнадцять легкоатлетів представляли Україну на Олімпійських іграх 1996-2016 років. Понад 50 спортсменів брали участь у Чемпіонатах світу та Європи.

Олександр Черевко як керівник Спортивної студентської спілки України в Черкаській області висловив упевненість, що переможе найсильніший і найшвидший, і що суддівство буде чесним і об’єктивним.

Ректор ЧНУ виконав приємну місію — нагородив грамотою визнаного кращим спортсменом університету в листопаді чемпіона світу 2017 року з кікбоксингу Романа Щербатюка. А двократному срібному призеру Кубка світу з армспорту Олегу Данілову вручив посвідчення майстра спорту України.

Про історію і сьогодення змагань розповів їх керівник та один із ініціаторів, директор навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту та здоров’я Леонід Нечипоренко.

У різні роки участь у турнірі брали участь імениті спортсмени України. Цьогорічний — не виняток. Серед учасників — 3 заслужених майстри спорту, 2 майстри спорту міжнародного класу і 13 майстрів спорту України. До прикладу, свої сили випробує бронзова призерка Олімпіади-2012 (Лондон) з естафетного бігу Христина Стуй, — зазначив Леонід Анатолійович.

Учасників та гостей привітали художніми номерами зірки ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я: шоу-балет «ІФК», дует гімнасток сестер Смолових спільно зі Станіславом Павленком.

Змагання з легкої атлетики триватимуть два дні. У суботу відбудеться нагородження переможців та урочисте закриття «Меморіалу Олександра Тканка».

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького