Наука – складна і серйозна сфера, яка потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі. І жіноцтво століттями демонструє свою успішність у цій сфері.

Щорічно 11 лютого за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації з метою розвитку», в якій визнано право на рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в цій сфері.

Через 2 роки на черговому пленарному засіданні Генасамблеї була прийнята резолюція (70/212), яка проголосила 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат у науці.

Головна мета Резолюції — досягнення якісних змін у процесі залучення жінок і дівчат у науку. Останнім часом світова спільнота досягла в цьому питання значних успіхів, але чомусь жінки і дівчата досі стикаються з певними обмеженнями.

Резолюція закликає країни світу звернути увагу на проблему, постаратися визначити причини гендерного дисбалансу в царині науки, техніки та інновацій, а також організувати програми заходів із залучення жінок і дівчат у наукову діяльність.

Упровадження гендерної рівності в усі сфери людського життя — стратегічна ціль, яку поставили собі усі прогресивні країни світу.

У Черкаському національному університеті із 506 науково-педагогічних працівників 68% жінок, а з 5600 студентів їх 71%. Раду молодих учених очолює професорка Наталія Зачосова.

Активно функціонує Центр гендерних досліджень і комунікацій, який працює над вирішенням гендерних проблем сучасності, ініціює публічні та фахові дискусії, проводить просвітницьку роботу.

Ми прагнемо створити в колективі комфортні умови для праці і розвитку, сприятливу атмосферу, у якій хочеться навчатися, проводити дослідження і водночас виконувати суспільну роль жінки, матері, дружини.

У Міжнародний день жінок і дівчат у науці бажаю натхнення до реалізації задумів, проєктів, суспільного визнання, упевненості у власних силах! І хай підтримка рідних, друзів і колег буде надійною опорою на життєвому шляху!

З повагою

Ректор Олександр Черевко