Науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького долучаються до справи повернення імені Івана Піддубного в Україну, яку розпочали його нащадки-земляки під проводом президента Федерації греко-римської боротьби Черкаської області, члена Наглядової ради ЧНУ Петра Душейка.

Виконавчий директор Федерації Анатолій Самоха взяв участь у Конгресі Об’єднаного Світу Боротьби в м. Белграді (Сербія). Його доповідь стосувалася українського коріння Івана Піддубного. У підготовці доповіді взяв участь доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко. Він, зокрема, допоміг розкрити тему «Українське коріння Івана Піддубного».

Доповідаючи на Конгресі, Анатолій Самоха зазначив, що за походженням і самоідентифікацією, за своєю позаспортивною діяльністю всесвітньовідомий борець Іван Максимович Піддубний є українцем. Він жив у непрості часи, попри це ніколи не цурався свого українського походження і публічно про це заявляв.

— Є всі підстави повернути українській нації ім’я Івана Піддубного і передати Україні міжнародний турнір пам’яті Івана Піддубного з греко-римської боротьби. Вшановуючи пам'ять Івана Піддубного проведенням міжнародного турніру з греко-римської боротьби на його Батьківщині — в Україні, ми возвеличуємо гідність всесвітньої борцівської спільноти, а також досягаємо мети консолідації, формування історичної свідомості та пам’яті всіх народів світу.

Це буде новим поштовхом до формування позитивного іміджу Об’єднаного Світу Боротьби у світовому співтоваристві та до подальшого розвитку олімпійського руху, — підсумував Анатолій Романович.

Асоціація спортивної боротьби України висловлює подяку доктору історичних наук Сергію Корновенку за допомогу в оформленні наукових документів для представлення на Конгресі.

Федерація греко-римської боротьби Черкаської області