З нагоди сторіччя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького інформаційне агентство «Нова Доба» продовжує проєкт, присвячений спогадам студентів про навчання в закладі вищої освіти. Про професійну діяльність за фахом, студентські роки та навички, які зараз використовує в роботі розповів випускник Навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук ЧНУ ім. Б. Хмельницького Гліб Баришніков.

Розкажіть про себе. Де зараз працюєте?

— Я старший науковий співробітник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Працюю над проблемами матеріалознавства для органічних «зелених» джерел освітлення і перетворення світла в електроенергію. Протягом останніх п’яти років плідно співпрацюю з університетами по всьому світу в межах вирішення цих проблем. Зокрема, із ЗВО, що в Копенгагені, Шанхаї, Каліфорнії, Гельсінках та Стокгольмі, де я неодноразово проходив стажування і постдокторську підготовку. Така міжнародна співпраця дозволяє широко розуміти проблематику досліджень в моїй галузі роботи та виконувати її на максимально сучасному й актуальному рівні.

Пригадайте, будь ласка, який найяскравіший період навчання був в Черкаському національному?

— Якщо не описувати навчальний процес, який займав основну частину часу, то запам’яталися студентські компанії, святкування першої стипендії та складання першої сесії. Також крилаті фрази викладачів, які сьогодні вже стали колегами, білі халати на лабораторних роботах з хімії та спілкування з друзями, з якими ми досі підтримуємо теплі взаємини.

Скажіть, чому обрали для навчання цей навчальний заклад?

— Якщо чесно, обирав за регіональною ознакою, адже тоді проживав у Черкасах, а тому не хотів шукати щось віддалене від дому. Щобільше, на момент вступу я вже мав зв’язки з кафедрою хімії ЧНУ як учасник конкурсу проєктів Малої академії наук. Тоді безпосередньо працював зі шкільною вчителькою Юлією Грабовою (випускницею ЧНУ)  і доцентом кафедри хімії Вірою Бойко. Мені подобалося те, що я бачив в ЧНУ, подобалося бути його частиною, відвідувати і працювати в його лабораторіях, а тому без особливих роздумів вступив на хімічний факультет.

Які знання, уміння, навички здобуті під час навчання згодилися в житті чи професійній сфері?

— Із моєї посади можна зробити висновки, що все, чому я навчився в ЧНУ як хімік — знадобилося в професійній діяльності вже як хіміка-теоретика. Прикладці «теоретика» я завдячую моєму керівнику, професору Борису Мінаєву, відомому в міжнародних наукових колах. Можу сказати відверто, знання, які я здобув в ЧНУ, відповідають класичним міжнародним стандартам підготовки хіміків, тому можу сміливо рекомендувати університет абітурієнтам, які бажають пов’язати своє життя з цією сферою.

Що можете побажати до сторіччя Черкаського національного?

— У 100-річний ювілей бажаю університету стабільності та процвітання на освітній і науковій нивах, гарних наборів першокурсників і подальшого визнання ЧНУ як зразкового закладу вищої освіти на міжнародній арені.

 

Спілкувалася Дар'я Роженкова

«Нова Доба»