«Цитуємо Сковороду»: у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького діляться улюбленими афоризмами видатного українця.

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження видатного українського мислителя, письменника і педагога Григорія Савича Сковороди (1722-1794).

У ЧНУ його вшановують разом з усією Україною. Заходи з відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди охопили всі сфери університетського життя.

А в проєкті «Цитуємо Сковороду», реалізованому кафедрою журналістики, реклами та PR-технологій спільно з пресслужбою Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, представники університетської громади наводять слова філософа, які відгукуються їм особисто.

Отже, Григорія Сковороду цитують начальник навчально-методичного відділу Людмила Смалиус, голова профспілкового комітету ЧНУ Ігор Погрібний, голова спортивного клубу «Богдан» Володимир Хіміч, начальник навчального відділу Андрій Темченко, вчений секретар Любов Кібальник, директор центру вивчення пам’яток археології Андрій Касян, голова студентської ради ННІ української філології і соціальних комунікацій Мирослава Хоменко, директор Наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Григорій Голиш:

 

 

Улюблені афоризми від доцента кафедри філософії та релігієзнавства Павла Кретова, професора кафедри української літератури та компаративістики Василя Пахаренка, завідувача кафедри української літератури та компаративістики Володимира Поліщука, завідувача кафедри військової підготовки Володимира Вареника, завідувачки кафедри фундаментальної медицини Алевтини Рибалко, директора ННЦ «Інститут міжнародної освіти» Володимира Швеця:

 

Улюблений вислів Григорія Сковороди від начальника відділу інформації та зв’язків із громадськістю Сніжани Лисенко

Ще в журналістський свій період побувала в Кавраї на Золотоніщині — писала для тижневика «Прес-Центр» статтю «Каврайські тіні Григорія Сковороди». Свого часу саме там був розкішний маєток Степана Томари — одного з наймогутніших поміщиків Лівобережжя XVIII століття. Українська історія зберегла пам’ять про нього завдяки Григорію Сковороді, котрий учив його сина і до котрого сам Томара ставився зі зверхністю...

Від маєтку Томар залишилися тільки підвалини. Не збереглася й родинна усипальниця Томар.

Водночас, пам’ять про Григорія Савича жива й досі, а його духовна спадщина збагачує цілий народ.

Цього, звісно, не дано зрозуміти російській орді, яка в своїй ненависті до всього українського у травні 2022 року зруйнувала музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка на Харківщині. Орді, яка руйнує українські міста, села, інфраструктуру. Але над цими зусиллями вбогого народу немов насміхається Григорій Савич, який писав ще понад три століття тому: «Все — трава i лушпиння, все — тiнь, все минає; серцем же людина вiчна».

    

Кафедра журналістики, реклами та PR-технологій

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького