На базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Революційні потрясіння початку ХХ ст. в Європі: геополітичний, соціокультурний і антропологічний виміри». Це вже друга конференція, присвячена  100-й річниці Української революції 1917–1921 років.

До участі в конференції особисто долучилися відомі українські історики, а також науковці з Польщі, Білорусі, Словаччини. Разом із ними вивчали аспекти непростої української історії вчителі шкіл Черкаської області, представники громадських об’єднань. Привітали учасників заступник міського голови Черкас Ігор Волошин та заступник начальника управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валентина  Ткаченко.

— Тема, яку ми сьогодні обговорюємо, надзвичайно важлива для подальшого становлення Української держави, для формування висновків та пропозицій щодо її розвитку, — такими словами відкрив пленарне засідання конференції  ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко. Він поділився власними думками про  історичний шлях українського народу:

— Руси-українці — це територіально великий етнос, який має свій генетичний код і тисячолітню історію розвитку. На жаль, історично так склалося, що еволюційно і революційно утворювались і розпадались різні імперії й держави. І Русь-Україна територіальними частинами ставала історією чужих нам імперій. Та й нинішня територія України, зважаючи на вказані впливи, різна: різні віра, культура, мова, національні герої, історія, навіть казки.

Вихід один — творити, зміцнювати і обороняти свою державу на таких принципових засадах: політична незалежність, національна мова, культура, своя церква, забезпечення економічного зростання країни, підвищення якості життя людей, наявність критичної маси політичної волі для проведення змін. А також створення середовища, де кожна людина була б захищена як особистість, як громадянин, як господар свого життя і свого бізнесу.

Але є прохання і до самих українців: ніколи не обслуговуйте чужих інтересів, не купляйтеся і не продавайтеся, завжди боріться тільки за свій український інтерес, — підсумував Олександр Володимирович.

Доповіді учасників пленарного засідання конференції були присвячені подіям першої половини XX століття, ролі Української революції в державотворчих процесах сучасної України.

— Історія подій в Україні — дуже складна історія. Існує як український, так і російський та польський погляди на всі ці процеси. Тому ми маємо спільними зусиллями сформувати об’єктивну перспективу того часу, — стверджує викладач Інституту історії Ягеллонського університету (Польща) Адам Свойнтек.

Про революційні потрясіння початку ХХ століття в Російській імперії та проблему міграції між Східною та Центральною Європою розповів науковець з Університету Матея Бела (Словаччина) Міхал Шмігель.

В’ячеслав Меньковський, доктор історичних наук, професор Білоруського державного університету підготував доповідь про становлення державності Білорусі в роки світової  війни й революції  1914 – 1919 років.

Завідувач відділу української історіографії Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАНПУ Олександр Удод розглянув у своїй доповіді тему національного наративу української революції початку ХХ століття як об’єкта сучасної історичної політики.

Учасники конференції ознайомилися ще великою кількістю цікавих досліджень, у тому числі й авторства професорів Черкаського національного (Сергія Корновенка, Віталія Масненка, Василя Мельниченка та багатьох інших). Взяли участь у презентаціях книг на вказану тематику, у майстер-класах від дослідників теми Української революції.

Для гостей підготували екскурсію Черкасами, секційні засідання в Каневі та Чигирині. Делегати європейських та українських вишів мали можливість ознайомитися з архітектурними та культурними надбаннями Черкащини, а Черкаський національний — удосконалити практику проведення конференцій міжнародного значення.

 

Артем Новіков, студент 1-PR ННІ УФСК

Фото: прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького