У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася IV Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді. Понад 260 школярів навчальних закладів України подали свої наукові роботи, у яких висвітлили теми державотворчих процесів в Україні.

Привітав юних пошуковців, їхніх наукових керівників і гостей заходу начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський.

—   Черкащина — це духовний, історичний край. Наша історія наскрізно пройнята державотворчими процесами, збереженням незалежності України. Символічно, що серед ініціаторів проведення історико-краєзнавчої конференції є науковці інституту історії і філософії Черкаського національного. Адже саме вони з дня у день навчають майбутніх істориків, краєзнавців, виховують патріотів України, — зазначив Валерій Вікторович.

Плідної та результативної роботи учасникам заходу побажав ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко:

—   Уже вчергове у стінах Черкаського національного університету збирається молодь, яка вивчає історію та шанує традиції рідного краю. У нас класичний університет, що має майже сторічну історію. Навчаючись, студенти опановують багато наук, але фортецею національно-патріотичного виховання є інститут історії і філософії. Девіз нашої alma mater: шануємо минуле, творимо сьогодення, крокуємо в майбутнє. Переконаний, що наше молоде покоління збудує прекрасне майбутнє для України.

 Із вітальним словом до учасників конференції звернулися також директор Черкаського обласного центру туризму, краєзнавства і екскурсій учнівської молоді Черкаської обласної ради Олександра Фігура, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Сергій Неділько, директор навчально-наукового інституту історії і філософії Черкаського національного університету Наталія Земзюліна.

 Розпочали роботу пленарного засідання знані науковці Черкащини. Доктор історичних наук, професор Анатолій Чабан представив присутнім доповідь на тему: «Що ми залишаємо нащадкам?» Історичні факти про створення Черкаської області розповів кандидат історичних наук, професор Василь Мельниченко. Основні етапи відродження козацького руху окреслив доктор історичних наук, професор Юрій Присяжнюк. Власні наукові розвідки презентували й школярі. Усі разом вони жваво обговорювали актуальні теми, проводили паралелі з минулим та шукали шляхи вирішення історичних проблем.

IV Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді тривала три дні. За цей час учасники ознайомилися з пам’ятними місцями Черкас, здійснили екскурсію до Холодного Яру та міста Кам’янки. У програмі заходів був також спільний перегляд сучасного фільму «Чорний козак».

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького