Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького проводиться низка просвітницьких інтерактивних заходів які висвітлюють проблему насильства та допомагають їй запобігти.

У навчально-науковому інституті педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва відбулася інтерактивна лекція «Умій протидіяти гендерно зумовленому насильству».

Спікерами зустрічі зі студентством виступали працівники Міського центру соціальних служб Марина Матвійчук та Ірина Вічкань. Саме у межах проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» студенти першого курсу мали змогу прослухати кваліфіковану та вичерпну інформацію з досить незручної теми «Насилля над людиною». Різновиди та цикл насилля, віктімблеймінг, газлайтинг, примус до жебрацтва, жертва чи постраждалий — лише частина тих понять, які були обговорені на лекції та виявилися новими та цікавими для студентської молоді. Разом із тим, були проговорені стереотипи суспільства щодо проявів гендерно зумовленого насилля. Наприклад що жінка має бути красивою та доглянутою, а цінність чоловіка визначається його успішністю на роботі; жінка не повинна бути розумною, а чоловік повинен бути фізично сильним, мужнім і контролювати ситуацію тощо. Спікерки наголосили, що must have для подолання насилля у житті постраждалого є освіта, працевлаштування, а також наявність друзів. Після завершення інтерактивної лекції студенти мали змогу індивідуально проконсультуватися у фахівчинь та отримати необхідну інформацію.

Крім того, студенти кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва підготували тематичну виставу плакатів та картин на соціальну тематику, що розкриває взаємини між чоловіком і жінкою.

Виставка експонувалася в навчальному корпусі  № 4.

Детальніше — в сюжеті ТРК «Ільдана»:

 

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва