Із 25 листопада до 10 грудня в усьому світі проходить щорічна акція 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства, покликана привернути увагу суспільства до цієї проблеми й перетворити 16 днів на всі 365.

Запрошуємо студентів і викладачів ЧНУ ім. Б. Хмельницького підтримати акцію. Адже необхідно, щоб щодня уряди, активіст(к)и, бізнеси й узагалі кожен і кожна з нас робили хоча би найменший крок для подолання гендерно зумовленого насильства, від якого потерпає кожна третя жінка у світі.

За даними ВООЗ:

  • 35% жінок у всьому світі стикалися або з фізичним та / або сексуальним насильством з боку інтимного партнера, або з сексуальним насильством без участі партнера.
  • У всьому світі 7% жінок зазнали сексуального насильства від людей, що не були їхніми партнерами.
  • У всьому світі до 38% вбивств жінок відбуваються інтимними партнерами.
  • 200 мільйонів жінок зазнали операцій на жіночих статевих органах (обрізання), що вважаються зумисним каліцтвом.

Цього року кампанія присвячена ратифікації Конвенції Міжнародної організації праці №190, що є першим міжнародним стандартом, який спрямований на викорінення насильства й домагань у сфері праці. Особливу увагу в межах 16 днів активізму пропонують звернути на жінок, задіяних у неформальному ринку праці, чиї життя й засоби до існування опинилися під загрозою через COVID-19 і безпрецедентною економічною кризою. За даними Міжнародної організації праці (МОП), понад 60% зайнятих у світі заробляють собі на життя в неформальній економіці, а 92% загальної зайнятості жінок у країнах, що розвиваються, є неформальною. Вони стикаються з нестабільними умовами праці і, як правило, виключені з національного трудового законодавства та позбавлені соціального захисту.

У межах кампанії виокремили шість секторів неформальної економіки: домашні працівниці, надомні працівниці, вуличні продажі, сільськогосподарські працівники/-ці, збирачки відходів і секс-працівниці.

ЩО ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ В УКРАЇНІ ЦЬОГО РОКУ В РАМКАХ 16 ДНІВ АКТИВІЗМУ ПРОТИ ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНОГО НАСИЛЬСТВА?

Більше за посиланням: https://genderindetail.org.ua/library/osobiste-yak...