Цього року написання мотиваційного листа стало обов’язковим для всіх категорій вступників. Подібна практика давно поширена за кордоном. В Україні це вже третя вступна кампанія, коли діє така новація. 

Мотиваційний лист має подвійну цінність, він може слугувати важливим аргументом при вступі: за однакових балів вступників з НМТ університети надаватимуть перевагу найбільш вмотивованим абітурієнтам. 

Ми вирішили зібрати поради та лайфаки для абітурієнтів, як написати успішний мотиваційний лист для вступу до Черкаського національного. 

Перед тим, як починати писати мотиваційний лист, варто поцікавитися особливостями різних освітніх програм. Презентація структурних підрозділів університету  допоможе ознайомитися з цією інформацією.

Передусім, абітурієнти повинні зайти на сайт обраного університету, прочитати вимоги та побажання щодо написання мотиваційного листа.

Найважливіше, про що треба пам’ятати: мотиваційний лист — це логічно впорядкований текст. Такий лист має чітко відповідати на ключове питання: «Чому саме я хочу навчатися у цьому університеті саме на цій спеціальності (освітній програмі)?» Іншими словами, основна частина мотиваційного листа має відповідати на питання: "Чому заклад вищої освіти має обрати саме мене?"

Чого варто уникати при написанні мотиваційного листа?

  • не пишіть мотиваційний лист одним великим списком досягнень та навичок;
  • не використовуйте сленг та нецензурні слова;
  • уникайте складних речень, так адже можна помилитися у пунктуації;
  • уникайте шаблонних фраз і мовних помилок;
  • не зловживайте цитатами або використовуйте їх лише у тих випадках, коли без цитати втрачається контекст розповіді;
  • не варто оформлювати лист у різноманітних шаблонах, створюйте у документі Word або Google Docs,
  • пам’ятайте,   головне  — інформативність і ясність.

Мотиваційний лист подається одночасно з заявою абітурієнта через електронний кабінет вступника.

Напишіть мотиваційний лист заздалегідь, оскільки його потрібно буде додати у відповідне текстове поле в електронному кабінеті вступника

Приймальна комісія