Торговельна марка, те саме що й товарний знак, потрібна усюди. Її реєструють для торговельних центрів, магазинів, ресторанів та інших громадських закладів та організацій. Для чого її потрібно реєструвати, чи є актуальним захист у суді торговельної марки в Україні, куди в Черкасах можна звернутися за отриманням консультації щодо надання охорони логотипу компанії — на ці та інші запитання відповіли Тетяна Постригань — голова Центру інтелектуальної власності, інноватики та управління проектами, адвокат та Світлана Тростіна, старший викладач кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Для чого потрібно реєструвати торговельну марку?

По-перше, для того, щоб стати законним власником виключного, тобто властивого тільки «тобі одному» права на торговельну марку на території всієї України. По-друге, щоб продемонструвати конкурентну перевагу. Якщо компанія має отримане свідоцтво на торговельну марку, то жоден конкурент не зможе вести подібну діяльність під схожою, і тим більше ідентичним, позначенням і навіть перетнути митну територію з таким позначенням. По-третє, для рекламування своїх товарів та послуг, адже, торговельні марки є сполучною ланкою між виробництвом, торгівлею і споживачем. Виробнику і товару вони забезпечують широку популярність, являючись орієнтиром при виборі того або іншого товару. По-четверте, для збільшення вартості всього бізнесу. Торговельну марку, як квартиру або машину, можна оцінити, закласти в уставний фонд нового підприємства, продати чи обміняти. По-п’яте, для досягнення упізнання та довіри своєї торговельної марки, як знаку захисту бізнесу.

Чим відрізняється торговельна марка від товарного знаку?

Абсолютно нічим. Це ідентичні назви, за Цивільним Кодексом України це звучить як торговельна марка, а за спеціальним законодавством у сфері промислової власності – це товарний знак.

Чим відрізняється торговельна марка від комерційної назви?

Об’єктом комерційного найменування є назва або ім’я, під якими підприємець виступає в цивільному обороті. Зазначена назва підприємства чи ім’я підприємця мають своєю основною функцією індивідуалізацію особи серед інших учасників цивільного обороту. Правова охорона комерційних найменувань здійснюється ЦК України. Торговельна марка служить для індивідуалізації товарів, робіт або послуг, а не учасників цивільного обороту, тобто, вона захищає продукцію та послуги власника цієї марки. Якщо комерційне позначення реєструється адміністративними органами або взагалі не реєструються, то торговельна марка реєструється Укрпатентом і на неї видається охоронний документ – свідоцтво, яке першопочатково діє 10 років.

Чи є актуальним захист у суді торговельної марки в Україні?

Так, це питання є досить актуальним і судова практика різна щодо захисту порушених чи оскаржених прав.

Чи бувають випадки визнання недійсним свідоцтва України на знак для товарів і послуг?

Так, є така судова практика, наприклад, рішення суду від 18.12.2017 року за позовом Діаджео Брендз Бі.Ві. до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної служби інтелектуальної власності України про визнання недійсним свідоцтва України на знак для товарів та послуг та зобов’язання вчинити дії. За результатами розгляду було визнано свідоцтво України на знак для товарів і послуг недійсним повністю, зобов’язано Міністерство економічного розвитку і торгівлі України внести відомості до Державного реєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг недійсним повністю та здійснити публікацію про це в офіційному бюлетені «Промислова власність».

Які можуть бути належні і допустимі докази в справах, пов‘язаних із торговельними марками Інтернет-ресурсів?

Як засіб доказування може бути використаний відео-, аудіозапис процесу дослідження будь-якою заінтересованою особою сайту, стосовно якого є відомості використання його з порушенням авторських чи суміжних прав; такий запис, здійснений на електронному чи іншому носії (жорсткому диску комп’ютера, дискеті, диску для лазерних систем зчитування, іншому носії інформації), подається до суду із зазначенням того, коли, ким і за яких умов цей запис здійснено і може бути речовим доказом у справі. Письмовими доказами можуть бути також довідки, отримані від провайдерів і мережевих пошукових служб. Роздруковані Інтернет-сторінки (web-сторінки) самі по собі не можуть бути доказом у справі. Але якщо відповідні документи видані або засвідчені закладом або спеціально уповноваженою особою в межах їх компетенції за встановленою формою і скріплені офіційною печаткою на території однієї з держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, то згідно зі ст. 6 Угоди про порядок вирішення спорів, пов’язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992 р. вони мають на території України доказову силу офіційних документів».

Які відомі в Черкасах торговельні марки Вам бізнесмени довірили реєструвати?

Із відомих можна назвати, торговельний центр – ТРЦ «Дніпро Плаза», ТЦ «Будинок торгівлі», магазини «Домолюкс», «Дарини», ресторан «Соборний», виробництво шкарпеток «КЛАСИК», стоматологія «Ваш доктор», інтернет-провайдер «МакЛаут». Маю надію, що й інші стануть відомими не тільки в Черкасах.

Куди можна звернутися в Черкасах за отриманням консультації щодо надання охорони логотипу компанії, знаку для товарів і послуг?

У Черкаському національному університеті створений Центр інтелектуальної власності, інноватики та управління проектами, магістри зазначеного Центру надають консультації щодо оформлення прав інтелектуальної власності, в тому числі на торговельні марки.

 

Джерело: «Вичерпно»