У Черкасах вийшла книга, що оповідає про історію кафедри української літератури Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Кафедра-ровесниця навчального закладу існувала чи не з перших днів його функціонування.

Про це свідчать архівні документи, світлини, спогади, дбайливо зібрані викладачами кафедри.

Саме ці матеріали містяться тепер у книзі «Майже столітня історія», написаній і укладеній професором Володимиром Поліщуком, завідувачем кафедри.

«Мовиться тут про кафедру української літератури не просто в Черкасах, а в найстарішому місцевому виші — Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького та його попередниках — педкурсах, інституті соціального виховання, педагогічному інституті, державному університеті. Звісно, сьогодні, коли минає 95 літ від часу заснування вишу, приємно усвідомлювати що українська література як дисципліна і як фах була в ньому з перших днів його буття», — йдеться у передмові до видання.

Автор та укладач книги нагадує, що її присвячено 95-річчю університету. У книжці відтворено основні віхи історії кафедри, згадано її викладачів, показано сфери їхньої діяльності і здобутки, означено атмосферу праці викладачів та студентів у різні періоди.

Володимир Поліщук  висловлює щиру вдячність викладачам кафедри, які десятиліттями збирали цінний матеріал: Василю Пахаренку, Наталії Коваль, Валентині Коваленко, Інні Ткалич, Людмилі Скорині, Оксані Вертипорох, Олексію Мануйкіну, Інні Кошовій, Анатолію Градовському, Людмилі Ромащенко, Ользі Мірошник, Марині Корецькій,  Ірині Сивковій, Наталії Ярмоленко, Лідії Кавун, Юлії Волинець та Вікторії Марценішко.

Слова щирої вдячності Володимир Трохимович адресував і тим випускникам, які написали для книги цінні й цікаві спогади про студентське минуле: Якову Івашкевичу, Іванові Дробному, Миколі Борщу, Ользі Павленко.

Допомогу в публікації книги надали профком університету та обком галузевої профспілки.

Книга вийшла у видавництві Юлії Чабаненко. Її буде передано в університетську бібліотеку та в бібліотеки області.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького