У ювілейний день народження видатного українського педагога Олександра Антоновича Захаренка у його alma mater — Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького — відбувся всеукраїнський марафон педагогічних ідей.

 «Олександр Захаренко: діалог із сучасністю» — так назвали захід організатори.

У навчально-науковому інституті педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва ЧНУ зібралися начальник управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерій Данилевський, голова Черкаського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України Анатолій Стеценко та голова профспілкового комітету ЧНУ Ігор Погрібний, ректорка комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної  освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» Наталія Чепурна та працівники інституту, керівники шкіл та інших навчальних закладів Черкаської області, науково-педагогічні працівники ЧНУ.

У зв’язку з карантинними умовами частина учасників марафону доєдналася до розмови онлайн.

Пам’ять видатного педагога вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до меморіальної дошки на навчальному корпусі №4 ЧНУ, де він отримував вищу освіту.

Від імені ректора Олександра Черевка привітав учасників марафону перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко:

— Життя переконливо свідчить, що незважаючи на віддаленість у часі, теоретичні узагальнення й практичні висновки Олександра Захаренка є актуальними і новими у своїй суті, слугують джерелом удосконалення педагогічного процесу з урахуванням соціальної і економічної перебудови суспільства»

До педагогів Черкащини звернувся президент Національної академії педагогічних наук України, заступник голови Наглядової ради ЧНУ Василь Кремень. Він нагадав, що Олександр Захаренко був одним із академіків-засновників НАПН України:

— Захаренко бачив, що через формування ціннісної орієнтації людини ми можемо започаткувати формування нового типу людей, — підкреслив Василь Григорович. — Радий вітати учасників марафону від НАПН України та бажаю максимально використати доробок народного вчителя для модернізації сучасної української освіти.

Перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко розповів про те, що освіта є одним із пріоритетних напрямів роботи органу місцевого самоврядування області.

— Разом із ректором ЧНУ Олександром Черевком ми домовилися про співпрацю з освітніми закладами Франції та — за підтримки ЮНЕСКО — з освітніми закладами інших континентів, — зазначив він.

Валерій Данилевський наголосив, що ідеї Олександра Захаренка втілені в концепції Нової української школи.

— Головна заслуга народного вчителя в тому, що його думки були пророчими, він бачив уперед на десятиліття, — сказав начальник управління освіти і науки ЧОДА.

— Олександр Захаренко вибудував такі стосунки в колективі, що в його школі не було кого і від кого захищати, — зауважив у своїй доповіді голова Черкаського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України Анатолій Стеценко.

З вітальними словами до педагогів Черкащини звернувся Шалва Олександрович Амонашвілі, доктор психологічних наук, академік, «Лицар гуманної педагогіки» (Тбілісі, Грузія):

 

Вчені Національної академії педагогічних наук Ольга Сухомлинська, Олександр Ляшенко, Юрій Мальований, Іван Бех виступили з доповідями про новаторські ідеї Захаренка.

Про педагогічну спадщину видатного земляка в Набутівській територіальній громаді, де й сьогодні функціонує Авторський Олександра Антоновича Захаренка ліцей, розповіла Юлія Михайлюк, очільниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Набутівської територіальної громади Черкаського району. Вона повідомила, що громада ініціювала благодійний марафон для встановлення погруддя Олександра Антоновича на його могилі, і запросила всіх долучитися.

Про те, чим живе нині Авторський Олександра Антоновича Захаренка ліцей, розташований у селі Сахнівка, розповіла учениця великого вчителя, заступник директора Тамара Бабенко.

Слово вдячності всім, хто шанує і втілює в життя ідеї українського педагога, адресував його син Сергій Олександрович. Він — кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки і психології ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, керівник «Музею пам’яті Олександра Захаренка» в ЧНУ.

Було виконано й приємну місію — нагороджено освітян Черкащини. Перший проректор ЧНУ Василь Мойсієнко нагадав, що ректор Олександр Черевко, перебуваючи на посаді голови Черкаської облдержадміністрації, у 2007 році заснував премію ім. народного учителя О.А. Захаренка. Її лауреатами вже стали десятки освітян. Сьогодні дипломи лауреата премії було вручено професорці ЧНУ Наталії Ярмоленко,  ректорці Черкаського обласного інституту післядипломної  освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради Наталії Чепурній, директорці Моринського ліцею з дошкільною групою імені Героя Радянського Союзу А.П.Харковця Корсунь - Шевченківської міської ради Людмилі Лобуренко. Почесну грамоту Федерації профспілок України отримав директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Тимофій Десятов.

У межах марафону були також проведені три дискусійні панелі, екскурсія інститутом педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва. Усі охочі могли відвідати «Музей пам’яті Олександра Захаренка».

 

БІЛЬШЕ ФОТО

 Відеофільм про Олександра Захаренка:

 

 

Сюжет ТРК Ільдана про захід:

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Студентка 3 курсу ННІ української філології тасоціальних комунікацій Ліна Костенко

Фото: пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького,

Денис Дерев’янко, старний викладач ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва