bgb
 
 
 
 
 

Конкурсна комісія з присудження щорічної обласної премії імені Данила Нарбута, до складу якої увійшло 12 діячів культури і образотворчого мистецтва, більшістю голосів присудила премію роботі «Чайка Дніпровая» авторства Віктора Олексенка, заслуженого художника України, доцента кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Це вже друга премія імені Данила Нарбута для митця — першу він отримав у 2018 році за роботу «Доктрина серця».

«Чайка Дніпровая» — це монументальне полотно, виконане в техніці олійного живопису. Розміри роботи вражають: 200х450 см. Картина створювалася протягом тривалого часу — з 1992 по 2023 рік.

Робота виконана в жанрі алегорії та має глибокий символічний зміст. Вона відображає оптимістичний погляд на історію українського народу, зображуючи його боротьбу та перемогу над ворогами від часів Київської Русі до сьогодення.

Про присвоєння премії повідомила Черкаська обласна державна адміністрація.

Обласна премія імені Данила Нарбута – визначного митця, народного художника України, лауреата Державної премії України імені Т. Г. Шевченка встановлюється обласною радою з метою підтримки розвитку образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Шевченкового краю.

Премія присуджується щорічно за художній твір, який отримав найвищу оцінку конкурсної комісії та відзначається патріотичною тематикою, національним колоритом, високою майстерністю, самобутністю та оригінальністю.

Ця перемога в престижному конкурсі ще раз підтверджує високий професійний рівень викладачів кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ ім. Б. Хмельницького та їхній вагомий внесок у розвиток українського мистецтва.

Кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва