Кандидат психологічних наук ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Ольга Овчаренко розповіла про хобі, що знижують стрес та позитивно впливають на рівень самооцінки.

 За словами психолога, «найнадійнішими» хобі, котрі надовго збережуть емоційне здоров’я є малювання, музичне мистецтво, читання, рукоділля, спортивні уподобання. Саме ці заняття сприяють вираженню любові та допомагають позбутися внутрішньої дисгармонії. Також, такі хобі знижують рівень стресу та підвищують рівень мозкової активності.

– Самооцінку підвищують продуктивні хобі. Непродуктивними найчастіше є не самі заняття, а мотиви, якими керується людина: компенсація своєї невпевненості, страхи, комплекси тощо. У результаті ця справа буде розчаровувати й не приносити ніякого задоволення, – говорить Ольга Василівна. – Людина наперед обирає хобі, яке буде підтверджувати її самоцінність. Коли особистість зайнята хобі, вона отримує задоволення від того, що вдається їй найлегше. Задоволення є спонукальним чинником і продукує набуття творчої енергії, наснаги для подальшої самореалізації. Наприклад, людина ставить собі завдання – прочитати книгу. Вона його виконує, тобто досягає поставленої мети, що є свідченням успішного самовияву в реальному середовищі. Це і впливає на підвищення самооцінки, зростання віри в самого себе. 

Як зауважила Ольга Овчаренко, займаючись улюбленою справою людина поповнює енергетичні ресурси організму.

– Хобі часто не сходиться із професійними інтересами людини. Наприклад, Альберт Ейнштейн грав на скрипці, проте був науковцем. Зазвичай, у своєму захопленні кожна людина реалізує «потаємні» сторони своєї особистості, – відзначає пані Ольга. – Також, займаючись улюбленою справою людина «уникає» стану депресії. Адже при цьому, вона психологічно розвантажується – уникає пригніченості та емоційного виснаження. Хобі захищає від неврозів, спрямовуючи психічну енергію у конструктивне русло. На думку Еріха Фромма приємна активність, що не потребує витрат зусиль і пов’язана з розслабленням, регулює ритмічність роботи організму, урівноважує психіку.

Джерело: «Нова Доба»