Студенти та викладачі кафедри клітинної біології та методики викладання біологічних дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького спільно з фахівцями Централізованої лабораторії клінічної імунології Черкаської обласної лікарні взяли участь у науково-практичному семінарі «Можливості та проблеми імунодіагностики в Україні».

Захід проходив на базі Обласного діагностично-консультативного центру Черкаської обласної лікарні.

На початку зустрічі завідувач лабораторного відділення Людмила Галка ознайомила учасників від ЧНУ з особливостями діяльності діагностично-консультативного центру, а завідувач лабораторії клінічної імунології Олена Сокуренко провела екскурсію кабінетами відділення.

Офіційну частину заходу пані Олена Сокуренко розпочала із доповіді про поширеність імунопатологічних та супутніх захворювань в області, зокрема, реакцій гіперчутливості, схарактеризувала причини призначення пацієнтам імунологічного скринінгу. У наступному виступі доцент кафедри клітинної біології та МВБД Вадим Соколенко розповів про історію імунологічних досліджень в ЧНУ, про оцінку віддалених імунологічних наслідків аварії на ЧАЕС та стрес-індуковані зміни імунного статусу у студентської молоді, зробив акцент на можливих наслідках для здоров'я дистресу, викликаного воєнним станом в Україні.

Доцентка кафедри Світлана Соколенко ознайомила учасників круглого столу з використанням в імунологічних дослідженнях методів одноклітинної геноміки (single-cell sequencing), а завідувачка кафедри, доцентка Тетяна Мельник — про використання нормобаричної гіпоксії, як неспецифічного імуномодулятора, та свою діяльність щодо практичного використання цієї методики в Україні загалом та в ЧНУ. У проведенні семінару брали участь магістранти ОПП «Лабораторний аналіз», а від обласної лікарні — випускниця ННІ природничих та аграрних наук попередніх років Тетяна Білоус та випускниця ОПП «Лабораторний аналіз» 2023 року Юлія Філімонова. Таким чином, семінар був водночас і зустріччю з роботодавцями. Підсумовуючи наслідки зустрічі, учасники висловили сподівання про наступну тісну співпрацю між лабораторією клінічної імунології та кафедрою клітинної біології ЧНУ.

ННІ природничих та аграрних наук