Для студентів і викладачів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького проведено презентацію стипендіальних та освітніх можливостей Програми наукових обмінів імені Фулбрайта в американських університетах.

Про можливості навчання й стажування в США поінформувала заступник директора програми імені Фулбрайта в Україні та координатор програм обміну для молодих студентів і науковців Інна Бариш, у супроводі фулбрайтівської стипендіатки Сігне Свонсон із США, яка працює на кафедрі фонетики і граматики англійської мови навчально-наукового інституту іноземних мов ЧНУ.

Програма імені Фулбрайта успішно діє з 1942 року. Вона спонсорована урядом США та адміністративним Інститутом Міжнародної Освіти. Тема Програми пронизана ідеєю взаємодії та взаєморозуміння, базується на пізнанні та повазі до розмаїтого світу. Вона пропонує українцям можливості навчання, стажування, проведення досліджень в американських університетах. Завдяки фінансуванню Програми імені Фулбрайта здобувачі вищої освіти і науковці подорожують, відкривають для себе нову країну, знайомляться з її культурою та займаються інтелектуальною діяльністю. Вже понад 1000 українців навчалися, стажувалися і проводили дослідження у США. Своєю чергою, понад 700 американців викладали в українських закладах вищої освіти й займалися науковою діяльністю.

Інна Бариш детально розповіла про специфіку отримання освіти за кордоном, умови участі в конкурсі на отримання фулбрайтівських стипендій для навчання, стажування на магістерських програмах в університетах Америки. Студенти дізналися про вимоги до учасників конкурсу, особливості заповнення анкети, написання есею та вимог до матеріалів. Координаторка навела приклади реалізованих проєктів учасників, поділилася досвідом залучення талановитих студентів до втілення своїх ідей. Вона звернула увагу на те, що студенти повинні мати знання англійської мови на достатньому рівні й бути зацікавленими науковою та викладацькою діяльністю.

— Я насправді вірю в цю прекрасну можливість для студентів, тому що бачу яскравих особистостей, які здатні долати мовні бар’єри, аби навчатися, знаходити спільну мову в західних університетах. Наші стипендіати здобувають цінний досвід, зважаючи на тамтешній погляд на знання. Набувають навичок розуміння американського підходу, що полегшує можливість комунікації з людьми, які працюють у різних сферах. Я бачу фантастичні історії, коли студенти відкривають себе, створюють власні проєкти за кордоном, а потім повертаються і розбудовують власну країну. Це говорить про те, що ми можемо змінюватися швидше, завдяки інтенсивному вдосконаленню себе, —пояснила Інна Бариш.

Також своїм досвідом роботи із американськими студентами поділилася завідувачка кафедри фонетики та граматики англійської мови Таміла Кравченко:

— Ми вдячні директору Програми Стипендії ім. Фулбрайта Марті Коломиєць за надану можливість провести у нашому університеті презентацію та пані Інні Бариш за інформативну й змістовну розповідь про можливості програми. Хочу сказати, що важливим є залучення носія мови до навчання студентів. У нас на кафедрі з початку цього навчального року працює викладачем Сігне Свонсон. Вона охоче ділиться своїми знаннями та світоглядом зі студентами й викладачами. Ми вчимося у неї, а вона в нас, і це підвищує рівень викладацької продуктивності, — розповіла Таміла Кравченко.

Від 1995 року студенти та науковці Черкаського національного університету беруть участь у цій програмі. Загалом 11 осіб навчалися або проводили наукові дослідження у різних університетах США. Наразі студент ННІ інформаційних та освітніх технологій Владислав Бівзюк навчається за магістерською програмою імені Фулбрайта в Університеті Іллінойса (США).

Інна Бариш висловила впевненість у тому, що серед науковців та студентів ЧНУ знайдуться зацікавлені в участі у фулбрайтівських конкурсах:

— Fulbright Graduate Student Program

Навчання в університетах США від одного до двох років на здобуття ступеня магістра. У конкурсі можуть брати участь студенти старших курсів, випускники українських ЗВО, аспіранти та молоді спеціалісти. Документи приймають до 16 травня 2020 року.

 

— Fulbright Foreign Language Teaching Assistant (FLTA) Program.

Стажування з викладання української мови (асистенція американським викладачам) в університетах/коледжах США тривалістю дев’ять місяців. Документи приймають до 1 червня 2020 року.

 Докладніше про програми можна дізнатися за посиланням на сайті http://www.fulbright.org.ua/uk/pages/3/programs.html

 

 Запрошуємо переглянути презентацію:

 
 
Оксана Сивоконь, студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій