Університетська громада глибоко сумує з приводу непоправної втрати — смерті доцента кафедри біології ННІ природничих наук Нікітченко Ніни Трохимівни.

Ніна Трохимівна народилася 17 листопада 1938 року в селі Дубова Літинського району Вінницької області.

У 1957 році закінчила Володимир-Волинське педагогічне училище. Більша частина життя Ніни Трохимівни була пов’язана із Черкаським університетом. У 1966 році з відзнакою закінчила природничий факультет Черкаського державного педагогічного інституту. У 1967 році вступила до аспірантури. Її науковим керівником був завідувач кафедри зоології, доцент Самарський С.Л.. Займалася вивченням фауни і екології кровососних членистоногих Середнього Придніпров'я. У 1972 році успішно захистила кандидатську дисертацію. У 1979 році Ніні Трохимівні присвоєно вчене звання доцента кафедри зоології. У 1974 році обрана на посаду старшого викладача кафедри зоології, а в серпні 1977 року — на посаду завідуючої кафедрою зоології, яку вона очолювала до жовтня 1987 року. З 2001 до 2010 року працювала на посаді заступника декана з виховної роботи. На цій посаді Ніна Трохимівна проявила себе як вмілий організатор та люблячий педагог. Вона не мала власних дітей і всю свою любов віддавала студентам, які платили їй сторицею. Студенти багатьох поколінь із теплими почуттями згадують польові практики під керівництвом Ніни Трохимівни, цікаві заняття із зоології.

Ніна Трохимівна приділяла багато уваги розвитку природничого факультету. Під її керівництвом було переобладнано зоологічний музей, який і нині залишається важливою навчальною базою не тільки для студентів університету, а й для школярів міста та Черкаської області.

Ніна Нікітченко є автором понад 130 наукових публікацій.

Нагороджена відзнаками «Ветеран праці» та «Відмінник освіти України».

Протягом усіх років невтомної праці вона виховала десятки поколінь студентів, які назавжди зберегли у своїх серцях почуття вдячності.

Прощання відбудеться 3 вересня о 13:00 біля її будинку за адресою: вул. Євгена Кухарця (Маршала Красовського), буд. 6.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким.

Ректорат, вчена рада, ННІ природничих наук,  профком Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького